Milanović i Plenković na obeležavanju Dana antifašizma

Svet 22. jun. 202110:59
Podeli:
Zoran Milanović, Andrej Plenković kombo
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska danas kao državnii praznik obeležava Dan antifašističke borbe, a u Spomen parku Brezovica posle dugo vremena na jednom mestu zajedno su se našli predsednik i premijer, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

PROČITAJTE JOŠ:

Ceremonija obeležavanja pomerena je za ranije jutarnje sate zbog velike vrućine.

Zagrebačka N1 tv javila je da su se Milanović i Plenković mimoišli bez ijedne reči, a da su se rukovali tek kada su seli jedan pored drugog i to je, kažu, bilo sve.

Inače, Plenković je prvi put kao premijer u Brezovici, šumi kraj Siska, i prvi put je da je vlada organizoator ovog događaja, što je prehodnih dana izazvalo veliku pažnju javnosti s pitanjem:“Zašto baš sada“.

Odgovor premijera, preneli su hrvatski mediji, očekuje se i na predlog izmena Krivičnog zakona o zabrani ustaških simbola i pokliča „za dom spremni“.

Kako je ranije najavio predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus predlog izmena će biti dostavljen parlamentu pre letnje pauze u zasedanju.

Predsednik Saveza antifašističke borbe Franjo Habuin ocenio je da je dolazak premijera u Brezovicu samo jedan korak u pravcu rešavanjaj problema tokom poslednjih 30 godina.

Dan antifašističke borbe obeležava se 22. juna kao državni praznik u znak sećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička jedinica u ovom delu Evrope.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar