Mičigen: Sud odbio žalbu Trampovih pristalica

Svet 13. nov. 202020:13 > 20:19
Podeli:
Donald Tramp Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Državni sud u Mičigenu odbio je danas žalbu pristalica Donalda Trampa koji su tražili da se prekine sa potvrđivanjem glasova u Detroitu, u kojem je većinu dobio demokrata Džo Bajden. Američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti saopštilo je da nisu pronađeni dokazi o izgubljenim ili falsifikovanim glasačkim listićima niti o hakovanim sistemima glasanja, uz ocenu da su "izbori od 3. novembra bili najbezbedniji u istoriji SAD".

Odluka je korak nazad za Trampa i republikance, koji pokušavaju da ospore pobedu Bajdena, tako što žele da spreče izborne komisije da potvrde izborne rezultate, prenosi Rojters.

„Bio bi sudski presedan da prestanemo sa potvrđivanjem glasova u okrugu Vejn“, napisao je Timoti Keni, šef Trećeg okružnog suda i Mičigenu, rekavši da se to odnosi i na Detroit.

U žalbi je pisalo da je došlo do izborne krađe i neregularnosti prilikom glasanja, uz zahtev da se prekine sa potvrđivanjem glasova u Detroitu i da se ponove izbori.

U obrazloženju suda, okrug Vejn je odbio navode rekavši da su „članovi izborne komisije i posmatrači dobro uradili svoj posao“.

Pet dana dana nakon što je objavljeno da Bajden ima potrebnih 270 glasova za pobedu na predsedničkim izborima Tramp još nije priznao poraz. Demokrata Džozef Bajden pobedio je i u Arizoni, povećavši svoje vođstvo nad Donaldom Trampom za 11 elektorskih glasova.

Američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti saopštilo je da nisu pronađeni dokazi o izgubljenim ili falsifikovanim glasačkim listićima niti o hakovanim sistemima glasanja, uz ocenu da su „izbori od 3. novembra bili najbezbedniji u istoriji SAD“.

Preko noći, Trampove tvrdnje da će probrojavanje glasova u Arizoni pokazati da je on pobednik, jednostavno su isparile.

Ali predsednik ne odustaje, nadajući se i dalje velikom preokretu uz pomoć suda.

„Postizborne provere prolaze tačno onako kako smo očekivali, ni u jednom probrojavanju nije bilo ničeg sumnjivog“, izričita je državna sekretarka Arizone Kejti Hobs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar