Meštani ne daju Sveti Stefan: Nacionalno blago se ne prodaje

Svet 23. nov. 202012:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Meštani okupljeni oko Inicijative da se grad-hotel “Sveti Stefan“ vrati u državno vlasništvo zatražiće od nove vlade da se država upiše kao vlasnik tog “nacionalnog blaga”, da se iz katastra izbriše “Sveti Stefan hoteli“ AD i izričitao zabrani prodaja akcija firme koja trenutno gazduje ostrvom.

Predstavnik i pokretač Inicijative, meštanin Blažo Kažanegra u razgovoru za “Vijesti“ najavio je da planiraju da započnu sa izradom nacrta predloga zakona o Svetom Stefanu i Miločeru i time omoguće zaštitu grad-hotela i Miločerskog parka.

Pročitajte još:

Uz podsećanje da se Ministarstvo kulture proglasilo nenadležnim da odgovori da li prodaja akcija kompanije “Sveti Stefan hoteli” predstavlja kršenje Zakona o zaštiti kulturnih dobara, Kažanegra je naveo da ih je resor kojim upravlja Aleksandar Bogdanović uputio na Ministarstvo finansija.

“Sledeći naš korak će biti obraćanje Ministarstvu finansija novim zahtevom. Od njih ćemo tražiti da najpre daju mišljenje, a potom i da adekvatno reaguju u cilju zaštite našeg nacionalnog blaga. Tražićemo mišljenje o tri stvari – da li inicijalna privatizacija Svetog Stefana tokom 90-tih godina predstavlja kršenje člana 76 tada važećeg Zakona o zaštiti spomenika kulture (‘Spomenik kulture ne može se prodavati’). Da li država i njeni subjekti kaoakcionari (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje) smiju da prodaju svoje akcije i da li to predstavlja kršenje člana 42 sada važećeg Zakona o zaštiti kulturnih dobara (‘Nepokretno kulturno dobro u državnoj svojini ne može se otuđiti’). I treća stvar – da li je uopšte moguća berzanska slobodna prodaja akcija ovog preduzeća, naročito kada jedan privatni subjekt prodaje akcije drugom, s obzirom da bi država trebala imati pravo preče kupovine akcija, shodno članu 45 Zakona o zaštiti kulturnih dobara (‘Država ima pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini’)“, naglasio je Kažanegra.

Foto: Shutterstock

Ističe da će od Ministarstva finansija, ili drugog nadležnog organa, zahtevati da preduzme sve neophodne radnje i pokrene odgovarajuće postupke u cilju upisa države kao stoprocentnog vlasnika na svim nekretninama u Listu nepokretnosti br. 750 KO Sveti Stefan.

“Na katastarskoj parceli broj 1.325 koja se prostire nad čitavim ostrvom, sa svim pratećim objektima koji su označeni kao nepokretna kulturna dobra. Moguće da će se morati voditi sudski spor pred nadležnim sudom preko zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Smatram da bi mogao postojati i osnov da se sprovede upis državne svojine u katastru i bez eventualne sudske odluke, s obzirom da je zakon jasan: ‘Nepokretno kulturno dobro u državnoj svojini ne može se otuđiti’ i ‘Spomenik kulture ne može se prodavati’, i tu nema baš puno prostora za neko dodatno ‘mudrovanje’. Kao što je ranije vršen upis državne svojine po osnovu morskog dobra u upravnom postupku, bez suda, tako može i sada po istoj upravno-pravnoj logici. Čak štaviše, u ovom slučaju bi država povratila ono što joj po zakonu pripada“.

Kažanegra ističe da će tražiti i da se izričito zabrani prodaja akcija u državnom vlašnistvu i navodi da Vlada, Fond PIO i ZZZCG poseduju oko 58 odsto akcija, dok je ostatak u vlasništvu privatnih subjekata.

“Stoga, shodno članu 42 pomenutog Zakona, država ne smije prodavati svoje akcije, odnosno ne smije otuđiti svoj udio u vlasništvu nad ovim ‘nepokretnim kulturnim dobrom od nacionalnog značaja’. Tražićemo i da se strože reguliše prodaja akcija između privatnih subjekata. Ovo bi podrazumijevalo propisivanje pravila da svaki akcionar – privatni subjekt koji hoće akcije da proda, mora prvo da ih ponuditi državi, pa tek ako država odbije – da ih proda ili ponudi drugom privatnom subjektu. Sve ovo u skladu sa članom 45 Zakona o zaštiti kulturnih dobara”.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

On je ocenio da je Sveti Stefan otuđen u značajnom delu, imajući u vidu da je otuđeno i 42 odsto kompanije koja gazduje ostrvom.

“Ako neki građanin Crne Gore postane suvlasnik preduzeća koje gazduje Akropoljom ili Statuom slobode u Njojorku, ili Krivim tornjem u Pizi, da li to znači da ova kulturna dobra nisu otuđena? Čini mi se da je to nemoguće da se desi po više osnova, jer bi to upravo značilo otuđenje. Država i dalje ima većinski paket akcija, ali značajan deo je otuđen, dakle nije u državnom vlasništvu, i nema garancije da se neće i dalje otuđivati, niti zakonskog mehanizma koji može da spreči dalje otuđenje”.

On je istakao da su sva nacionalna blaga sveta i nepokretna kulturna dobra tog ranga u potpunom državnom vlasništvu i da tu nema igranja sa nacionalnim interesima.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar