Podeli
Foto:Michael Kappeler/Pool via AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tokom sastanka vodstva Hrišćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju u utorak nemački mediji.

„Nama se stvar otima kontroli. Moramo pooštriti mere, inače ćemo za 14 dana opet biti tamo gde smo bili. Zar ne možemo da zabranimo putovanja“, rekla je Angela Merkel tokom video konferencije sa čelnim političarima CDU iz saveznih pokrajina, prenosi dnevnik Bild pozivajući se na učesnike sastanka.

Ona je ukazala na to da je tokom božićnih praznika dnevno 50.000 Nemaca putovalo na Kanarska ostrva i Maldive.

Pročitajte još:

„Avio saobraćaj bi trebalo tako prorediti da se više ne može nikuda“, rekla je Merkel prema iskazima učesnika sastanka, pa je istovremeno pomenula i mogućnost zatvaranja granica, kao što je to bio slučaj na proleće.

Ona je na istom sastanku dovela u pitanja ublažavanje strogih mera zatvaranja nakon sredine februara. Kao razlog navodi i dalje tešku situaciju, uprkos padu broja novozaraženih. Merkel je navela takođe i pojavu novog, mutirajućeg koronavirusa, koji se širi mnogo većom brzinom.

Ako dođe do eventualnog popuštanja mera nakon sredine februara, Merkel je mišljenja da prvo treba otvoriti vrtiće i škole, nakon toga maloprodaju i tek na kraju gastronomiju.

U Nemačkoj su do sredine feburuara na snazi oštre mere zatvaranja, koje uključuju zabranu rada gotovo celokupne maloprodaje, ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata.

Zehofer: U planu je potpuna obustava međunarodnog vazdušnog saobraćaja
Nemačka planira da praktično obustavi međunarodni vazdušni saobraćaj zbog pandemije koronavirusa, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

„Opasnost, koju predstavljaju različite mutacije virusa, zahteva da u okviru vlade razmotrimo i razgovaramo o drastičnim merama“, među kojima je i „smanjenje vazdušnog saobraćaja u pravcu Nemačke praktično na nulu“ kao što je to uradio Izrael, rekao je dnevnom listu Bild nemački ministar.

Stanovništvo, koje u Nemačkoj prihvata restrikcije zbog pandemije, „očekuje od nas da ga zaštitimo što je moguće bolje od eksplozije broja zaraženih“, dodao je Zehofer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar