Merkel u Tirani: Berlinski proces nije zamena za EU

Svet 14. sep. 202116:14
Podeli:
PREMIJERI ZAPADNOG BALKANA SA ANGELOM MERKEL
Foto: BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, posle zajedničkog sastanka sa premijerima Zapadnog Balkana u Tirani, da Berlinski proces nije zamena za članstvo u EU i da ga ne smatra neuspehom i naglasila da Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi.

Pročitajte još:

Na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Merkel je rekla da podržava projekat formiranja zajedničkog regionalnog tržišta.

„Što više saradnje to bolje“, dodala je.

Albanski premijer Rama rekao je da se iz Berlinskog procesa rodila inicijativa Otvoreni Balkan kao mehanizam koji će ga ubrzati i sredstvo za njegovu realizaciju.

Rama je dodao da je „neverovatno da Kosovo ne koristi tu inicijativu“ u koju su uključeni Srbija, Severna Makedonija i Albanija“.

Merkel je ponovila da je Nemačka zainteresovana za integraciju Zapadnog Balkana u EU i ;čestitala Albaniji na ;naporima da restrukturira pravosudni sistem.

Ocenila je da su Albanija i Severna Makedonija ispunile uslove za početak pregovora sa EU, ali da nažalost to nije ostvareno ; zbog veta Bugarske.

Na zajedničkom radnom ručku s nemačkom kancelarkom učestvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova – Edi Rama, Zdravko Krivokapić, Zoran Zaev i Aljbin Kurti i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Merkel je rekla da se razgovaralo i o važnim infrastrukturnim projektima i klimatskim promenama, da je diskusija bila konstruiktivna i da će biti nastavljena na bilateralnim sastancima s liderima regiona.

Pre zajedničkog sastanka lidera regiona napravljena je grupna fotografija sa kancelarkom Merkel koja stoji u sredini okružena medjusobno udaljenim učesnicima.

Pre odlaska iz Tirane Merkel imaće i odvojene razgovore sa predsednicima vlada BiH, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije.

Angela Merkel juče je u Beogradu razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a pre današnjeg radnog ručka odvojeno se sastala sa albanskim premijerom Ramom.

BONUS VIDEO: Merkel u Beogradu, poruke i nasleđe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar