Merkel u Bundestagu branila postupke vlade tokom pandemije

Svet 30. sep. 202012:41
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MAJA HITIJ

Nemačka kancelarka Angela Merkel branila je danas postupanje svoje vlade tokom pandemije koronavirusa, rekavši poslanicima u Bundestagu da je zemlja dobro prošla u poređenju s većinom drugih.

Ekstremna desničarska Alternativa za Nemačku, koja je i najveća opoziciona stranka, optužila je u parlamentu Merkelovu tokom rasprave o budžetu da krizu koristi kao izgovor za trošenje novca poreskih obveznika i promociju onoga što je nazvala „korona socijalizmom“.

Pročitajte još:

Merkel je odbacila optužbu, napominjući da, uprkos donošenju paketa stimulacija bez presedana i kršenju prethodnih pravila zaduživanja, Nemačka i dalje ima najniži javni dug od svih zemalja u Grupi sedam najrazvijenijih država.

Nemačka, kao i mnogi njeni evropski susedi, beleži porast slučajeva Kovid-19 poslednjih nedelja.

Prema zvaničnim podacima, u poslednjih 24 sata registrovano je 1.798 novih slučajeva širom zemlje, pa je ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao na 289.219. Nemačka je zabeležila skoro 9.500 umrlih od posledica koronavirusa, što je četvrtina u odnosu na Britaniju ili Italiju.

Dugogodišnja liderka, koja je rekla da se sledeće godine neće kandidovati za peti mandat, rekla je da je ispravno uložiti sredstva za oporavak u napredne tehnologije i industrije koje će pomoći u suočavanju sa klimatskim promenama i ekonomiji koja će osigurati budućnost.

Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Pre nego što je završila govor u Bundestagu, Merkelova se obratila javnosti, pozivajući građane da poštuju pravila koja su doneta kako bi se ograničilo širenje virusa.

„Nismo na kraju pandemije“, rekla je Merkel poslanicima i dodala: „Čeka nas težak period tokom jeseni i zime“.

Pravila socijalnog distanciranja i higijene „ne štite samo starije, ne samo takozvane rizične osobe, već i naše otvoreno, slobodno društvo u celini“, rekla je Merkel.

„Sada moramo da budemo strplivi i razumni i tako spasimo živote.“

Merkel je sinoć posle razgovora sa premijerima saveznih pokrajina o pooštravanju pravila u borbi protiv korone, rekla da se mora se sprečiti novi lokdaun i da je glavni cilj savezne vlade da održi ekonomiju.

Komentari

Vaš komentar