Merkel poziva SAD da otvori tržište vakcina i odobri izvoz

Svet 08. maj. 202117:21
Podeli:
Angela Merkel
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas svoje protivljenje ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv koronavirusa i pozvala SAD da otvore "tržište" i dozvole izvoz vakcina i njihovih sastojaka.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nadam se da sada kada je velki deo američke populacije vakcinisan, možemo da imamo slobodnu razmenu sastojaka i takodje otvaranje tržišta vakcina“, rekla je nemačka kancelarka na kraju nezvaničnog samita evropskih vodja.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je danas pozvao „Anglosaksonce“ da prestanu da „blokiraju“ izvoz vakcina.

On je istakao da je od 110 miliona doza vakcine proizvedenih u Evropi, EU izvezla 45 miliona, a zadržala 65 miliona, dok je u isto vreme 100 odsto vakcina proizvedenih u SAD otišlo na američko tržište.

Merkel je ponovila da je protiv ukidanja patentne zaštite za antikovid vakcine, kako je to predložila administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Nemačka kancelarka rekla je da ne misli da bi to bilo rešenje koje bi omogućilo da vakcine budu dostupnije većem broju ljudi.

„Mislim da su kreativnost i inovacija firmi potrebni i to uključuje patente“, dodala je Merkel.

Papa Franja danas je podržao predlog za ukidanje patentnog prava za vakcine protiv kovida-19 da bi se ubrzala raspodela vakcina siromašnim zemljama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar