Merkel objasnila širenje koronavirusa i oduševila čitav svet

Svet 18. apr. 202012:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Govor nemačke kancelarke Angele Merkel u kojem je kroz minut i po objasnila kako se koronavirus širi i koliko je opasno naglo ublažavanje restriktivnih mera u kratkom periodu raspametio je svet. Pre svih, Amerikance koji se protive politici Donalda Trumpa.

Evo kako to izgleda kada kompetentna osoba vodi jednu državu – siže je komentara.

Merkel inače ima diplomu i doktorat iz kvantne hemije, što je bez sumnje čini jednom od najkvalifikovanijih čelnika neke države tokom ove pandemije. Nemačka je, iako jako pogođena virusom, uspela da započne ravnanje krive, a ima i daleko nižu stopu smrtnosti od drugih zemalja.

U videu koji je brzo počeo da se širi društvenim mrežama, Merkel je objasnila zašto ukidanje mera zahteva oprez i opisala kako dolazi do eksponencijalnog rasta broja obolelih. Objasnila je i koliko jedna zaražena osoba može zaraziti drugih, i da to čini veliku razliku u tome kako će funkcionisati zdravstveni sistem.

Uprkos tome što je video u kojem Merkel sve objašnjava na nemačkom jeziku, on se velikom brzinom proširio po društvenim mrežama, što pokazuje koliko ljudi cene pametnu, obrazovanu osobu koja zna šta priča, i kako je to velika supotnost u odnosu na neke druge svetske lidere.

‘To je političarka koja razume osnovne brojke. Mnogi drugi će pokušati da održe govor o nečemu što ni ne razumeju“, samo je jedan od komentara.

„Užasnut sam kada političari objašnjavaju učinke eksponencijalnog rasta uzrocima i posledicama. Ovo je tako osvežavajuće…“

„Ono kad ste odjednom ponosni na to što ste Nemac i ne znate kako da se s time nosite. U poređenju s mnogim drugim zemljama, ovo mi je najdraži odgovor na krizu. Nisam veliki ljubitelj Merkel, ali sviđa mi se njen odgovor na ovu krizu.“

S druge strane, videti lidera neke zemlje koji ne samo da razume nauku, već zna i da je objasni, zaista je osvežavajuće. U mnogim zemljama, i to onim naprednim, nauka se još uvek ignoriše.

Komentari

Vaš komentar