Podeli
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je večeras da se sa premijerima saveznih država dogovorila da lokadaun širom zemlje, uveden radi suzbijanja koronavirusa, bude produžen do 31. januara.

Merkelova je rekla i da će biti pooštrena ograničenja na socijalne kontakte i da će te mere biti iste kao one koje su uvedene na početku pandemije u martu, prenosi AP.

Učesnici sastanka su pozvali da budu uvedena nova ograničenja kretanja u oblastima sa posebno visokim stopama zaražavanja.

Odluka je doneta zbog uporno visokog broja novozaraženih i preminulih, a zvaničnici i dalje nisu sigurni kakav će efekat praznici imati na epidemiološku situaciju u zemlji.

Nemačka je lokdaun na nivou čitave države uvela 2. novembra, kada su zatvoreni restorani, kafići, sportski i objekti za zabavu, ali ove mere nisu uspele da smanje broj novih slučajeva.

Lokdaun koji je trenutno na snazi, a kojim su zatvorene i sve neesencijalne prodavnice i škole i uvedene dalje restrikcije na socijalne kontakte, stupio je na snagu 16. decembra, a planirano je da važi do 10. januara.

U Nemačkoj je do ponedeljka protiv koronavirusa vakcinisano skoro 265.000 ljudi, a kampanja je počela pre više od nedelju dana.

Opozicioni političari, pa čak i neki iz vladajuće koalicije, kritikovali su oprez EU prilikom naručivanja Fajzerove vakcine, jedine koja je za sada ima odobrenje za upotrebu u članicama bloka.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je više puta ponovio da se imunizacija odvija kako je i očekivano i da je spor početak posledica odlaska timova u domove za stare, koje zahteva više vremena nego kada se građanima uputi poziv na masovnu vakcinaciju u centrima predviđenim to.

Ipak, u pokušaju da ubrza proces, ministar je nacionalnu agenciju zaduženu za vakcine pitao da li bi druga doza vakcina mogla građanima da se da kasnije, kako bi prvu primio što veći broj ljudi.

Broj novih slučajeva u Nemačkoj tokom sedam dana ostao je na dvostruko većem nivou od onog koji vlada želi da ostvari, a to je 50 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Komentari

Vaš komentar