Merkel: Još ima šansi da se postigne dogovor o Bregzitu

Svet 09. dec. 202014:08
Podeli:
Angela Merkel Foto:Michael Kappeler/Pool via AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da još ima šanse za postizanje sporazuma EU i Velike Britanije posle Bregzita i dodala da pravo na ribolov nije glavni kamen spoticanja već budući regulatorni standardi u Britaniji.

Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen večeras će pokušati da nađu rešenje pat pozicije u kojoj su se našli.

Pročitajte još:

„Mislim da ćemo tek sutra znati da li je dogovor moguć ili nije“, rekla je Merkelova nemačkim poslanicima i dodala da EU ne može da pristane na sve uslove Londona.

„Ako britanska strana predloži uslove koje ne možemo da prihvatimo, onda ćemo se razići bez dogovora o izlasku“ Britanije iz EU. Eventualni sporazum „mora da očuva integritet unutrašnjeg tržišta“ Evropske unije, upozorila je kancelarka Nemačke koja do kraja godine predsedava Savetom EU.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju. Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar