Merkel: Epidemiološki je EU jedan region

Svet 21. jan. 202115:07
Podeli:
Angela Merkel Foto:Fabrizio Bensch/Pool via AP

Ima razloga za optimizam u ovoj „teškoj fazi pandemije“, ali Nemačka mora da sarađuje sa Evropskom unijom kako bi sprečila širenje novih varijanti virusa. To je ocena nemačke kancelarke Angele Merkel.

Nalazimo se u teškoj fazi pandemije“, ocenila je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare u četvrtak (21.1). Ipak, „broj novih slučajeva postepeno opada, kao i broj ljudi na intenzivnoj nezi. Sve su to dobre vesti“, rekla je Angela Merkel.

Zbog velikog broja novih slučajeva korone, kao i velikog broja preminulih, Nemačka je ove nedelje produžila i delimično pooštrila mere ograničenja do 14. februara.

Pročitajte još:

Opasnost od mutiranih virusa

Angela Merkel očekuje da će se propisi koje je Nemačka uvela dugoročno pozitivno odraziti na svaki deo društva – obrazovanje, kulturu i privredu. „Ali virus je i dalje vrlo opasan. Imamo šokantno visok broj smrtnih slučajeva, danas više od hiljadu ljudi”, podsetila je kancelarka.

Nemačka kancelarka posebno je ukazala na opasnost od mutacije virusa i najavila da će to biti glavna tema razgovora na večerašnjoj video-konferenciji lidera Evropske unije.

„Epidemiološki je Evropska unija jedan region“, rekla je Merkel i založila se za jednake mere u borbi protiv virusa na nivou čitave EU.

„Više nego dovoljno doza vakcina“

Nemačka kancelarka je naglasila da postizanje kolektivnog imuniteta u Nemačkoj zavisi od toga koliko građana želi da se vakciniše. Svetska zdravstvena organizacija procenila je da bi 70 odsto stanovništva trebalo da se vakciniše da bi se došlo do kolektivnog imuniteta. Do sada je vakcinisano oko 1,5 odsto nemačke populacije.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Kancelarka je obećala da će Nemačka tokom ove godine imati „više nego dovoljno doza vakcina” i izrazila nadu da će proizvodnja biti povećana. „Ova pandemija je katastrofa veka i naše strpljenje se stavlja na probu.”

Tema nemačke kancelarke bila je i zabrinutost zbog nejednakosti u pristupu vakcinama širom sveta. Merkel je naglasila da će međunarodna saradnja biti ključna u okončanju pandemije širom sveta.

Merkel-Bajden

Kancelarka se osvrnula i na inauguraciju Džozefa Bajdena, rekavši da vidi „mnogo širi opseg“ saradnje s novim američkim predsednikom.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar