Merkel: Biće dovoljno novca za sanaciju štete od poplava

Svet 03. sep. 202116:59
Podeli:
Angela Merkel
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Kancelarka Angela Merkel obećala je danas da će nemačke vlasti da obezbede koliko god novca bude potrebno za sanaciju štete nastale usled razornih julskih poplava.

Nemačka vlada je brzo uvela paket hitne pomoći za žrtve poplava od oko 400 miliona evra, a prošlog meseca se saglasila da obezbedi 30 milijardi evra dugoročne pomoći za obnovu pogođenih regiona.

Merkel je nakon današnje posete gradu Altenaru, koji je posebno stradao u poplavama, saopštila da je sedam nedelja nakon što je prvi put obišla ovo područje da pregleda štetu od poplava, videla veliki napredak, ali da je svesna da je još dosta toga potrebno da se uradi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Upitana da li će 30 milijardi evra biti dovoljno za pokrivanje troškova obnove, Merkel je rekla da će, ako to nije dovoljno svaka buduća nemačka vlada znati da mora da učini više.

„Niko ne treba da se plaši da će ovaj plan propasti zbog novca“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Premijerka nemačke savezne države Rajna-Palatinat Malu Drejer, potvrdila je da stanovnici mogu da počnu sa prijavom za pomoć u vezi obnove početkom oktobra.

Više od 180 osoba poginulo je u Nemačkoj, a stotine ih je povređeno u poplavama 14. i 15. jula, koje su takođe odnele živote i u susednoj Belgiji.

Obilne padavine pretvorile su male tokove u besne bujice koje su nosile kuće, mostove i automobile, a najviše razaranja pretrpela je dolina reke Ar, u blizini Bona, u zapadnom delu Nemačke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar