Upozorenje naučnika: Ukidanje mera u Britaniji preti svetu

Svet 16. jul. 202118:45
Podeli:
Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Plan britanskog premijera Borisa Džonsona da u ponedeljak ukine praktično sve mere u zemlji predstavlja pretnju celom svetu, tvrdi 1.200 svetskih naučnika. Plan takođe stvara plodno tlo za pojavu varijanti koronavirusa otpornih na vakcine, kažu naučnici.

U pismu upućenom uglednom medicinskom časopisu The Lancet, koje je potpisalo 1.200 naučnika, uključujući vladine savetnike sa Novog Zelanda, Izraela i Italije, navodi se da bi položaj Britanije kao ključne za globalni saobraćaj značio da bi se svaka nova varijanta koronavirusa u zemlji mogla brzo proširiti na ostatak sveta. Naučnici su izuzetno zabrinuti zbog Džnsonovog plana.

Pismo je poslano nakon što je održan hitni sastanak naučnika i lekara koji se bave problemom pandemije koronavirusa.

Majkl Bejker, profesor javnog zdravlja na novozelandskom Univerzitetu Otag i član savetodavne grupe Ministarstva zdravlja Novog Zelanda, rekao je na samitu: „Na Novom Zelandu smo uvek videli Veliku Britaniju kao primer vođstva i naučne stručnosti.

Na samitu je bio i Hose Martin-Moreno sa Univerziteta u Valensiji, takođe savetnik Svetske zdravstvene organizacije.

„Ne razumemo zašto se to događa uprkos svim naučnim činjenicama i saznanjima koja imamo“, rekao je Martin-Moreno.

Drugi naučnici upozorili su da bi i druge zemlje mogle da slede britanski primer.

„Ono čega se plašim je da bi mnoge američke države mogle slediti britanski primer, to bi značilo pobediti neke od najgorih instinkta koje imamo“, rekao je dr. Viljam Haseltine, bivši istraživač sa Harvarda.

„Izuzetno sam zabrinut jer vidimo ubrzani rast broja infekcija u populaciji protiv vakcinacije, kao i kod nas“, dodao je Haseltine.

Profesorka Cristina Pejdžel, direktorka istraživanja na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekla je na samitu: „Zbog položaja Britanije u globalnom transportu, svaka varijanta koja postane dominantna u toj zemlji verovatno će se proširiti i na ostatak sveta. UK politika ne samo utiče na nas. utiče na sve “.

„Verujemo da vlada kreće u opasan i neetičan eksperiment i zato poziva na zaustavljanje planova pauze planiranih za 19. juli“, navodi se u pismu upućenom Lancetu.

BONUS VIDEO: Šekler: Treću dozu preporučio bih svakome

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar