Mere u Hrvatskoj: Na velika okupljanja samo uz kovid potvrdu

Svet 30. jun. 202115:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pandemija koronavirusa je promenila način života u celom svetu. Stanovnici gotovo svake države žive pod nekim merama već više od godinu. Kako napreduje vakcinacija, tako opada i broj zaraženih, pa se samim tim i restriktivne korona-mere menjaju. Tako u Hrvatskoj od sutra 1. jula stupaju na snagu nove mere radi sprečavanja prenosa koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:

U novoj odluci Nacionalnog štaba u Hrvatskoj stoji da su zbog epidemiološke situacije, građani u obaveze da poštuju mere distanciranja. Ljudima se nalaže da održavaju razmak od 2 metra u zatvorenom i oko 1,5 metar na otvorenom prostoru. Ako distanca nije moguća, obavezno je korišćenje maštitnih maski za lice, prenosi Jutarnji.hr.

Javni događaji i svačanosti mogu da se održavaju do ponoći. Zabranjeno je da se održavaju javni događaji na kojima ima više od 100 ljudi. Što se ovog pravila tiče postoje izuzeci ako su u pitanju osobe koje imaju EU digitalnu kovid potvrdu.

Kada su u pitanju sahrane i poslednji ispraćaji, ožalošćenima ne sme da se izražava saučešće bliskim kontaktom.

Ugostiteljski objekti moraju da budu zatvoreni od ponoći do šest sati ujutru. Takođe je u tom periodu zabranjena prodaja alkoholnih pića.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Noćni klubovi mogu da rade bez ograničenja ali samo ako su na otvorenom prostoru. Tu postoji još jedan uslov, ulazak je dopušten samo osobama koje imaju EU digtalnu kovid potvrdu.

Ako neko želi da održi privatno slavlje u nekom ugostiteljskom objektu, biće mu dozvoljeno, ali broj gostiju ne sme biti preko 30. Takođe moraju da se poštuju sve epidemiološke mere.

Dozvoljeno je organizovati svadbe na kojima će biti preko 30 ljudi, ali samo ako se obasti nadležna županijska služba civilne zaštite i kako sve osobe na toj svadbi imaju EU digitalnu kovid potvrdu. Ugostiteljski objekti mogu da vrše dostavu hrane i pića uz pridržavanje epidemioloških mera.

Što se tiče radnog vremena kazina i kladionica, ono važi od 8.00 časova ujutru od ponoći, ali im nije dozvoljeno da pružaju ugostiteljske usluge u svojim objektima.

Moraju se strogo poštovati epidemiološke mere u teretana i fitnes centrima. Takođe se nalaže poštovanje mera i kod održavanja radionica i dečjih igraonica. Novim merama se nalaže obustava svih amaterskih kulturnih programa, sajmova i turističkih događaja, gde se prodaju i izlažu proizvodi, a koji se održavaju u zatvorenom prostoru.

Sportska takmičenja i treninzi se i dalje održavaju bez publike uz naravno strogo poštovanje epidemioloških mera. Kada je reč o verskim obredima, stoji preporuka da se ako je moguće prenose putem radio i tv programa, kako se vernici ne bi okupljali u verskom objektu.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Navedena je i preporuka jedinicama lokalne samouprave da ne organizauju javne događaja i okupljanja na kojima bi se našao veći broj ljudi. Izuzetak se pravi samo ako bi na tim događajima prisustvovale osobe koje imaju EU digitalnu kovid potvrdu.

Nove mere se ne odnose na: profesionalne umetničke programe kojima se prisustvuju uz kupovinu ulaznica, na bioskopske projekcije, na izložbe u muzejima, galerijama, održavanje verskih obreda i sednica predstavničkih tela, prenosi Jutarnji.hr.

U novim merema Nacionalnog štaba navedene su i obaveze poslodavaca. Oni su obavezni da zabrane dolazak ljudima koji imaju povišenu temperaturu, i koji imaju suvi kašalj. Od njih se očekuje da smanje fizički kontakt između radnika, da uvedu klizno radno vreme ako je to moguće, da radovno provetravaju prostorije i da organizuju rad u smenama ako je to izvodljivo.

Što se tiče prelaska hrvatske granice, od 1. do 15. jula važiće izmenjen uslovi. Na snagu stupa i primena EU digitalnih kovid potvrda, saopštio je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Oni građani EU koji nemaju tu potvrdu, moćiće da pređu granicu uz potvrdu o vakcinaciji, uz PCR test ne stariji od 72 sata, ili antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i uz potvrdu o tome da su preležali koronavirus.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar