Mere protiv korone u Evropi verovatno će trajati mesecima

Svet 15. nov. 202020:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mere protiv epidemije koronavirusa mogle bi da traju mesecima u evropskim zemljama, a neke vlade pripremaju dugoročne restriktivne mere uprkos negodovanju stanovništva.

Ograničenja u Nemačkoj mogla bi da traju „najmanje četiri ili pet meseci“, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Peter Altmajer, i tom izjavom razočarao one koji su smatrali da će mere uvedene pre dve nedelje biti brzo ukinute.

U Nemačkoj je tokom celog novembra na snazi zatvaranje barova, restorana, kulturnih i sportskih centara.

„Mnogi ljudi se nadaju da će uskoro biti ublažene mere. Međutim, zbog velikog broja zaraženih, imamo malo manevarskog prostora“, rekao je Altmajer.

U Francuskoj, gde je od koronavirusa od početka epidemije umrlo 44.246 ljudi, takođe se upozorava da će mere trajati neko vreme i da stanovništvo treba da se navikne da „dugoročno živi sa virusom“.

U toj zemlji su tokom vikenda održani protesti protiv tih mera. Skupovi su u subotu održani u Marseju, Nantu, Strazburu, Nici, dok se u Bordou oko 300 katoličkih vernika okupilo ispred gradske katedrale zahtevajući nedeljne mise.

I u Nemačkoj su bili protesti, a najveći je održan u Frankfurtu.

Vlasti i u drugim evropskim državama ne razmišljaju o ublažavanju mere, a neke planiraju i strože mere.

U Portugalu je prošle nedelje uveden policijski čas. Građani su na protestu u Lisabonu tokom vikenda tražili slobodu kretanja.

U Grčkoj će biti uvedene dodatne mere, biće zatvorene osnovne škole i obdaništa. U toj zemlji je zabranjeno okupljanje više od tri osobe, a danas je registrovano 1.698 zaraženih od kojih je 71 osoba umrla.

Kancelar Sebastijan Kurc je sa svoje strane izjavio da će od 17. novembra do 6. decembra biti uveden karantin stanovništva u Austriji.

Broj zaraženih raste u ostalom delu sveta. Prema poslednjem bilansu agencije AFP, u svetu je od koronavirusa umrla 1.313.471 osoba dok je zaraženo 54 miliona i 1.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar