Merc objavio kandidaturu za šefa CDU: Borba za čelo stranke

Svet 25. feb. 202012:42
Podeli:
Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Bivši šef poslaničkog kluba CDU Fridrih Merc objavio je danas da će se kandidovati za novog šefa stranke.

Merc je, na konferenciji za štampu, istakao da se CDU nalazi na prekretnici, pred izborom između kontinuiteta i obnove.

„Ja sam za obnovu i novu CDU“, poručio je on.

Merc je kazao da je posle dužeg razmišljanja odlučio da se ponovo kandiduje, podsetivši da je na prošlim izborima za šefa stranke osvojio 48 odsto glasova.

„Na predstojećim izborima za lidera stranke odlučujemo kojim pravcem će ići CDU. CDU mora gledati u budućnost, na vreme posle saveznih izbora iduće godine. Moramo više raditi za mlade, u oblasti obrazovanja, stvaranja ravnopravnih šansi. Postoje mnogi delovi gradova u kojima ne postoji vladavina prava, i to mora da se menja. Moramo ilegalnu migraciju bolje staviti pod kontrolu“, objasnio je Merc.

Rekao je da Nemačka mora biti u stanju da štiti sopstvenu granicu. Ukazao je da je drugi kandidat Armin Lašet za kontinuitet, a on za obnovu i novu CDU.

U nemačkoj CDU u toku je žestoka borba za mesto lidera stranke, u kojoj su kandidati Armin Lašet, Fridrih Merc i Norbert Retgen.

Premijer pokrajine Severna Rajna Vestfalija Lašet najavio je danas da je spreman da se na skupštini stranke 25. aprila kandiduje za šefa CDU. Nakon nedavne najave Anegret Kramp-Karembauer da se povlači sa mesta lidera stranke i da se neće kandidovati za kancelara Nemačke, počela je borba za „presto“, koja preti da pocepa stranku. U svojoj najavi on je oštro kritikovao konkurentna Merca, rekavši da žali što svi kandidati ne razmišljaju timski.

Lašet želi pre svega za CDU da pridobije za sebe glasače „centra“, dodajući da je u tome veoma važno vezati glasače za stranku, gde, kako je kazao, Merc ima drugačiji pristup. Ministar zdravlja Jens Špan je na zajedničkoj konferenciji rekao da je odustao od kandidature u korist Lašeta kojeg podržava.

„Jasno je da samo on može biti šef stranke. Zato neću da se kandidujem. CDU je veća od svakog pojedinca“, poručio je Špan. On je ocenio da se CDU nalazi u najvećoj krizi u njenoj istoriji, ukazujući da se radi o krizi poverenja. Špan je rekao da je Lašet u svojoj pokrajini pokazao da može zbližiti konzervativce, socijaliste i liberale.

Lašet i Špan su rekli da su pokušali da uključe u svoj „savez“ i Merca i da su iznenađeni njegovom za danas najavljenom konferencijom za štampu. Njima je, kako su preneli, bilo važno da sa Mercom razgovaraju o Lašetovoj kandidaturi za šefa CDU, i Špana kao njegovog zamenika.