Meksiko je teško pogođen koronom, razvija svoju vakcinu

Svet 03. maj. 202116:46
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Sergio Adrian Angeles

Meksiko je teško pogođen pandemijom koronavirusa i sada razvija svoju vakcinu. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador novu vakcinu nade odlučio je da nazove "Patrija". Ime ove vakcine mnogi dovode u vezu sa zbirkom pesama nacionalnog pesnika Ramon Lopez Velardea koja nosi naziv Nežna otadžbina.

Pročitajte još:

Zanimljivo je to da će stota godišnjica njegove smrti u Meksiku biti obeležena 19. juna.

Mnogi se pitaju da li bi se Ramon Lopez Velarde složio s tim da se njegovo ime veže za vakcinu za koju se još ne zna može li zaista rešiti probleme u otadžbini?

U svakom slučaju poruka jasna. Sa 216.000 smrtnih slučajeva treća zemlja u svetu po broju smrtnih slučajeva, posle SAD i Brazila, Meksiko uzima sudbinu u svoje ruke. Prva faza testiranja ‘Patrije’ je počela, 100 dobrovoljaca između 18 i 55 godina iz meksičke prestonice upravo su primili vakcine. Sada je najvažnija brzina.

Do kraja godine na raspolaganju bi trebalo da budu milioni jeftinih ampula, a priznata laboratorija Avimeks osnovana 1952. od države će dobiti 7,5 miliona dolara.

Ksavijer Telo, hirurg i zdravstveni stručnjak, je skeptičan.

„Nikada do sada u Meksiku nismo uspeli da razvijemo vakcinu kada smo krenuli od nule. A i ako sve bude proteklo glatko, ne mislim da će ‘Patrija’ biti dostupna pre početka 2022. Ta vakcina neće biti izlaz iz pandemije u Meksiku“, rekao je.

Foto: REUTERS/Carlos Jasso

Druga faza ispitivanja vakcine planirana je za juni i juli, dok je treći i odlučujući ispit planiran između avgusta i oktobra. Vest dolazi u trenutku kada se Vlada oko predsednika Lopeza Obradora nalazi na masovnom udaru kritika zbog upravljanja korona-krizom.

Vakcinacija u zastoju

Iako je Meksiko prvi u Latinskoj Americi startovao sa vakcinisanjem za Božić prošle godine, nije puno postigao na polju imunizacije jednostavno nema dovoljno vakcina.

Zasad se vakcinišu samo zdravstveni radnici i stariji od 60 godina. Osobe od 50 do 59 godina mogu da se prijave za vakcinaciju. Do sada je u tom procesu upotrebljeno 17 miliona doza vakcina, ali sa 130 miliona stanovnika Meksiko je daleko od svojih visokih očekivanja.

Foto: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

Slatkorečivi meksički predsednik

Za Hulija Frenka, koji je ranije radio u Ministarstvu zdravlja, i Octavija Gomeza-Dantesa, naučnika pri Nacionalnoj zdravstvenoj upravi, ovo je više od neočekivanog obrta. U izjavama za „Vašington post “ oni su kritikovali vladu koja je smanjila sredstva za naučna istraživanja, zanemarila nacionalni program vakcinisanja i stigmatizovala naučnike.

Najava meksičke vakcine, kako ističu, dolazi upravo u trenutku kada je neuspeh meksičke korona-strategije očiigledan i zato simbolizuje poslednji metak u borbi protiv pandemije.

Kritičarima smeta i to što je predsednik vakcinu nazvao „100% meksičkom“, iako je tehnologija smeštena u Njujorku. Avimeks je saopštenjem za javnost morao da koriguje tu predsedničku slatkorečivost.

„Naravno, to je i propaganda jer se projektu pridaje nacionalni duh“, kaže Ksavijer Telo.

„Vakcina bi mogla da bude od ogromne koristi za Meksiko, ukoliko sve bude funkcionisalo, ali nema razloga za upotrebu nacionalističkih tonova“, dodaje.

‘Patrija’ i pouke

Meksikanke i Meksikanci se trenutno vakcinišu sa pet različitih vakcina: Fajzer, AstraZeneka, kineskim vakcinama Sinovak i KanSino, kao i ruskim Sputnjikom V. Od sredine juna jedno postrojenje u Meksiku bi trebalo da puni ampule sa ruskom vakcinom.

„Patrija bi tako mogla biti šesta vakcina, čime bi Meksiko, nakon Kube, bio druga latinoamerička zemlja koja proizvodi svoju vakcinu“, kaže telo.

„U svakom slučaju, ‘Patrija’ je vladin signal da se nešto naučilo iz ranijih grešaka premalog ulaganja u nauku i tehnologiju“, kaže Roselin Lemus-Martín stručnjakinja za ćelijsku i molekularnu biologiju i dodaje da „vakcine do sada nažalost nisu bile u samom vrhu vladine liste prioriteta.“

Lemus-Martin zahteva da „Patrija“ istovremeno mora biti početni signal za širok investicioni program u Meksiku:

„Mi zaostajemo i s vakcinisanjem dece protiv drugih bolesti ili s lekovima.“ To bi sigurno bilo u duhu Ramona Lopeza Velardea. Pesnik je imao samo 33 godine kada je, užasno ironično, umro od upale pluća“,zaključuje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar