Meksičkog narko bosa samo ćerka može „oterati“ u zatvor

Svet 11. apr. 202108:20
Podeli:
Foto: Arhiva

Jedan od najmoćnijih narko boseva u Meksiku, mogao bi da bude priveden pred lice pravde, a svemu tome bi mogla da doprinese njegova ćerka nakon što su je uhapsile meksičke vlasti, piše britanski San.

PROČITAJTE JOŠ:

Nemesio El Menčo Oseguera Cervantes, vođa kartela Halisko nova generacija se navodno plaši da bi njegova ćerka mogla da se okrene protiv njega i da upropasti njegovu operaciju vrednu više milijardi dolara.

Ova organizacija se nemilosrdno popela na vrh, a poznati su po svojoj brutalnosti – žrtvama su vadili srca, komadali tela žrtava u kiselini, a mete su im bile čak i trudne žene.

Američka uprava za borbu pritiv droga sada nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do njegovog hapšenja.

Do sada su istražiteljli bili suočeni sa zidom tišine, jer svi koji bi sarađivali sa policijom znaju da ih čega sudbina koja bi bila gora od smrti.

Međutim, sada se El Menčova ćerka – Džesika Oseguera Gonzales izjasnila krivom za poslovanje sa kompanijama na crnim listama američkog ministarstva finansija.

Njoj će biti izrečena kazna kasnije ove godine i možda će se suočiti sa decenimaja iza rešetaka ukoliko ne uspe nekako da postigne dogovor sa vlastima oko odlaska u zatvor.

Robert Almonte, bivši američki savezni maršal, koji je proveo 25 godina u borbi protiv narkotika, veruje da ona može da ima ključne informacije koje bi mogle da koriste vlastima.

Rekao je za Dejli star: „Nema sumnje da Džesika ima informacije i da je direktno umešena u operacije svog oca“.

„El Menčo mora da je zabrinut, jer zna šta Džesika može da prenese vlastima što može dovesti do njegovog hapšenja“, rekao je on.

U februaru su svetski mediji pisali da se lider kartela plaši i da je okružen privatnom vojskom koja dan i noć štiti njegovo carstvo.

Majk Vigil, bivši šef Agencije za borbu protiv droga, rekao je za San onlajn da je El Mečno nasilje podigao na novi nivo koja ga izdvaja od ostalih kraljeva droga.

„El Menča bih opisao kao hipernasilnog i izuzetno lukavog ali i ne razmetljivog poput većine krijumčara droge“, rekao je on.

Međutim, nemilosrdni „vojskovođa“ uložio je ogromnu količinu novca u izgradnju „države u državi“ koja je do zuba naoružana mitraljezima i raketnim bacačima.

Njegove privatne snage obezbeđenja se vide čak i ka izazov za meksičku vojsku.

Vigil je pažljivo posmatrao uspon narko bosa i kako je El Menčo zasenio čak i „carstvo“ Hoakina El Čapa Guzmana – nikada smatranog najmoćnijim trgovcem droge na svetu.

„Ne pravite grešku u vezi sa tim, El Menčo je opasniji od El Čapa“, upozorio je on.

Kartel Halisko nova generacija

Manje međunarodno poznata od kartela Sinaloa koji je vodio Hoakin El Čapo Guzman koji je sada u zatvoru, Halisko nova generaija je kod kuće ozloglašena zbog brutalnog nasilja i pokazivanja vojne moći za koju stručnjaci kažu da predstavlja sve veću pretnju predsedniku Meksika Andresu Manuelu Lopezu Obradoru.

Prošlog juna, naoružani napadači Haliska, pokrenuli su jedan od najdrskijih napada u poslednjih nekoliko decenija: pokušaj ubistva šefa bezbednosti Meksiko Sitija pred zoru, koji je naglasio kako će obećanja Lopeza Obradora da će pacifikovati Meksiko, ostati neispunjena.

Foto: Arhiva

Kartel Halisko je rođen 2010. godine kada su trupe u glavnom gradu države Gvadalahare ubile Ignjacija “Nača” Koronela – gangstera zasluženog za meksičku trgovinu metamfetaminom. Koronelova eliminacija – koju je agencija za borbu protiv droga nazvala “osakaćujućim udarcem” na kartel Sinaloa koji je predstavljao pukotinu koja je otvorila put za pojavu nove grupe.

Ali prema nekim informacijama se sugeriše da je stvaranje grupe započelo 2007. godine, kada je jedan član kartela iz Gvadalahare polio čašom hibiskusa rivala tokom okupljanja na istoku grada. Očigledno je ovaj incident navodno podstakao krvavi i zbunjujući niz izdaja, oružja i masakra koji su na kraju doveli do toga da jedna grupa prevlada, prenosi Gardijan.

Tu grupu je predvodio Hermersio Oseguera Cervantes – ili El Menčo kako ga većina poznaje – bivši policajac koji je sada glavna meta DEA. Za njegovo hapšenje se nudi rekordnih 10 miliona dolara nagrade. Za razliku od El Čapa koji je potražio pomoć Šona Pena da svoj kriminalni život pretvori u holivudski hit, El Menčo više voli da živi u senci.

Foto: Arhiva

Smatra se da El Menčo živi skriven u planinama južno Haliska, ali kada su trupe pokušale da ga uhvate tamo 2015. godine, to se loše završilo. Ubice kartela su pucale na vojni helikopter iz raketnog bacača.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar