Meksički kartel preti novinarki, vlada joj pruža zaštitu

Svet 09. avg. 202123:02
Podeli:
Asuzeni Uresti, voditeljka
Asuzeni Uresti, voditeljka Foto: El Universal / Zuma Press / Profimedia

Meksička vlada objavila je danas mere zaštite za novinarku i televiziju kojima je naoružana grupa u video snimku izrekla pretnje naoružana grupa tvrdeći za sebe da su jedan od najmoćnijih narko kartela.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Vlada će preduzeti odgovarajuće mere da zaštiti novinare i medije koji su pod pretnjom. Demokratske slobode treba da budu garantovane kao i pravo na informacije“, rekao je Hezus Ramires, portparol predsednika Andresa Manuela Lopesa Obradora.

U snimku prenetom na društvenim mrežama muškarac koji se predstavio ka Ruben Osegera, vođa kartela Halisko – Nova generacija, jedne od najmoćnijih organizacija za trgovinu drogom u Meksiku, uputio je pretnje televiziji Milenio i voditeljki Asuseni Uresti.

Okružen sa više muškaraca sa kapuljačama opremljenim sa moćnim oružjem on je tražio da izveštavanje o sukobu sa drugim grupama u zapadnoj državi Mičoakan bude ravnopravno.

Novinarka nije davala izjave ali su organizacije za slobodu medija osudile incident i zatražile zaštitu od vlasti.

Meksiko je jedna od zemalja najopasnijih za novinare, u njemu je ubijeno više od 100 novinara od 2000. godine prema podacima Komisije za ljudska prava.

Ove godine ubijena su tri novinara. Poslednji Rikardo Lopes, koji je govorio o pretnjama u državi Sonora ubijen je 22. jula.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar