Medvedev Zapadu: „To ne ide tako, nismo mi idioti“

Svet 19. maj. 202223:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK

Zapad ne može da udari Rusiju "ludim" ekonomskim sankcijama i istovremeno da očekuje da će ta zemlja garantovati snabdevanje hranom, ocenio je drugi čovek Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je Moskvu tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u organizaciji SAD, da drži kao taoca „snabdevanje hranom milione Ukrajinaca i još milione drugh ljudi na svetu“.

„Naša zemlja spremna je da preuzme sve svoje obaveze. Ali takođe očekuje pomoć od svojih trgovinskih partnera“, rekao je preko Telegrama bivši ruski predsednik i premijer koji je sada zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev.

"U suprotnom to nema smisla - s jedne strane nam se nameću lude sankcije, a sa druge se traži da osiguramo snabdevanje u hrani. To ne ide tako, nismo mi idioti", rekao je Medvedev.

Rusija i Ukrajina obezbeđuju 30 odsto snabdevanja u hrani na svetu.

SAD i Rusija danas su se u UN uzajamno optuživale za pogoršanje bezbednosti u hrani u svetu. Vašington je pozvao Moskvu da dozvoli izvoz ukrajinskih žitarica blokiranih u lukama u Crnom moru.

"Prestanite da blokirate luke u Crnom moru. Dozvolite slobodno kretanje brodova, vozova i kamiona koji prevoze hranu van Ukrajine", rekao je Entoni Blinken i pozvao Ruse da prestanu da prete izvozom hrane i djubriva zemljama koje kritikuju njihovu agresiju.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija je odbacio sve zapadne optužbe i rekao da zapad hoće da Rusija snosi krivicu za sve probleme sveta.

Kriza sa hranom u svetu postoji dugo i njeni duboki uzroci potiču iz inflacione spirale koju podstiču rastući troškovi osiguranja, teški logistički tokovi i spekulacije na zapadnim tržištima, rekao je ruski diplomata.

BONUS VIDEO: Parada pobede u Moskvi i govor Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar