Mediji nagađaju: Da li je Kim Džong Un umro ili je sve mit

Svet 25. apr. 202021:18 > 21:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski lider Kim Džong Un poslednjih nekoliko dana ne silazi sa naslovnih strana, a po broju vesti polagano je u svetskim medijima počeo da prestiže i pandemiju koronavirusa. Svi se brinu za zdravstveno stanje lidera najizolovanije zemlje sveta, koja poseduje nuklearno naoružanje i šta bi moglo da se desi ako Kim premine. Neki su već počeli sa licitacijom ko bi mogao da ga zameni.

Priču da je severnokorejski lider Kim Džong Un u kritičnom stanju objavili su prvo američki mediji još u utorak pod oznakom „Hitno“. Oni su se pozvali na neimonovani izvor iz američke obaveštajne zajednice, koji ima svoj izvor u vrhu severnokorejske vlasti, da je Kim operisan i da samo što nije umro. Inče on je poslednji put viđen početkom aprila prilikom obilaska jedne vazduhoplovne baze, gde je prisustvovao prikazu obuke pilota lovca MiG-29.

Njujork Post već donosi vesti pozivajući se na izvore iz Hong Konga da je Kim Džong Un faktički mrtav, jer se kako navode „raketni čovek“ ( zbog njegove opsesije razvojem balističkih raketa) već nekoliko dana nalazi u vegetativnom stanju. I u ovom slučaju direktor HKSTV tvrdi da je informacija o Kimovoj smrti pouzdana, kao i da se ta vest može naći i na kineskim društvenim mrežama.

Priča je zapravo krenula od toga da Kim zbog gojaznosti već duže vreme ima srčanih problema i problema sa začepljenim krvnim sudovima zbog konzumiranja obilne i masne hrane i pića, kao i upotrebe duvanskog dima zbog čega su mu morali biti ugrađeni stentovi. Ovu informaciju navodno potvrđuju i visoki partijski funkcioneri u Pekingu, da je zdravstveno stanje severnokorejskog lidera veoma ozbiljno.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Otuda je i lansirana priča da je Kina u Severnu Koreju uputila specijalni medicinski tim (ne protiv korone) da tačno utvrde kakvo je zapravo njegovo zdravstveno stanje. Inače delegaciju predvodi visoki član Kineske komunističke partije odeljenja za međunarodne veze.

Međutim, ova priča je krajnje sumnjiva jer pravih informacija i dalje nema, a saopšteno je bilo da se Kim uspešno oporavlja iako nikakvih snimaka i dalje nema, osim što postoje nagađanja da je vođenje centralnog dnevnika preuzela ekipa proverenih spikera koji se uključuju samo kad treba nešto važno sa se saopšti.

Japanski nedeljnik „Šukan Vengai“ potvrdio je u petak da je severnokorejski lider u vegetativnom stanju posle operacije na srcu. U noći između četvrtka i petka pojavila se vest da je Kim Džong Un napustio Pjongjang i da se zaputio u Vusan, a odatle dalje negde u unutrašnjost zemlje u jednu od rezidencija, gde će provesti neko vreme da se oporavi. Tad se pojavila i informacija da je Kim takođe uradio CPR test jer se u njegovom kabinetu pojavio koronavirus iako je ova zemlja objavila da ima nula obolelih.

Južnokorejski mediji i dalje ostaju pri stavu da je Kim u smrtnoj opasnosti posle operacije. S druge strane ti isti mediji koji se pozivaju na bezbednosne izvore tvrde, da u vojsci nema neobičnih pomeranja i aktivnosti, iako se prenela vest da je vojska u najvećem stepenu pripravnosti  i da se sprema da preuzme vlast u ovoj nuklearnoj regionalnoj sili.

Kim i Ri; Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp u čevrtak je izjavio da vesti koje stižu o Kim Džong Unu nisu tačne i negirao informaciju da je on na vezi sa određenim funkcionerima Severne Koreje, koji ga informišu o zdravstvenom stanju svog lidera.

Priča o misterioznom nestaku Kim Džong Una nije nova. Takođe 2014. nestao je čak 36 dana nijedne informacije o njemu nije bilo. Posle nešto više od mesec dana pojavio se na državnoj televiziji i time odbacio sve tvrdnje da je u zemlji izvršen puč, da su vlast preuzeli njegovi tetka i teča, za koje se kasnije tvrdilo da su likvidirani u brutalnim čistkama i da su razneti bili raketnim bacačem i protivavionskim topom. Par godina kasnije i te vesti su označene kao netačne, jer su se oboje pokazali na jednoj partijskoj svečanosti.

Još od preuzimanja vlasti od svog oca Kim Il Sunga mediji su navodili da o zdravlju Kim Džong Una zapravo vode kineski i francuski lekari u koje ovaj lider ima najveće poverenje.

Kim Džong Un je treća generacija lidera ove zemlje posle svog oca Kim Džong Ila i dede Kim Il Sunga. Inače valja spomenuti da je i njegov otac Kim Džong Il 2011. godine umro od srčanog udara.

Komentari

Vaš komentar