Matroskaja tišina: Zloglasni zatvor u kojem leži Navaljni

Svet 22. jan. 202121:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/SERGEI ILNITSKY

Lidera ruske opozicije i najostrašćenijeg kritičara Kremlja drže u jednom od najopasnijih zatvora u Rusiji - Matroskaja tišina.

Pročitajte još:

Dan posle povratka u Rusiju iz Nemačke, gde se lečio od trovanja nervnim agensom novičok, Navaljnom je određen jednomesečni pritvor posle postupka u improvizovanoj sudnici u policijskoj stanici u Himkiju, u Moskovskoj oblasti. Odmah po povratku, policija je privela Navaljnog na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Ubrzo je saopšteno da je Navaljni prebačen u istražni pritvor Matroskaja tišina.

Kazamat je poznat po nizu neobjašnjivih smrtnih slučajeva, uključujući onu advokata Sergeja Magnitskog 2009. godine, a upravo će u ovom zatvoru, najozloglašenijem u Moskvi, Navaljni provesti najmanje trideset dana.

Smešten je u ćeliju sa tri kreveta, preneli su mediji. U ćeliji je sam. Ćelija ima frižider, električni čajnik, televizor i toplu vodu.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Izolacija i samo izolacija

Zatvor Matroskaja tišina nalazi se u sevoroistočnom delu Moskve i otvoren je 1946. godine. U njemu je važnija od svega, piše Politiko, izolacija.

Kada stražari sprovode zatvorenike kroz zatvorske hodnike – naročito ako su zatvorenici neke istaknute ličnosti – pucketariju prstima ili ključevima kao da su kastanjete kako bi upozorili kolege da dolaze. Cilj je zadržati ljudski kontakt na apsolutnom minimumu.

Navaljni je na Instagramu uporedio svoju novu ćeliju sa berlinskom bolnicom gde se probudio iz indukovane kome u septembru nakon što je otrovan.

„Ne stavljaju igle i cevi u moje telo i ne povezuju me na struju – makar ne još uvek. Takođe pričaju moj maternji jezik, što je veliki plus“, napisao je.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Na prvi pogled, ne bi se reklo da se u bledo žutoj predratnoj zgradi udaljenoj desetak minuta šetnje od moskovskog metroa skriva jedan od najstrožih zatvora ruske prestonice. Čak ni bodljikava žica oko krova i grupe policajaca koji se tiskaju pred njom ne izazivaju poseban strah.

Unutra je druga priča.

99/1

Blok 99/1 Matroskaje tišine jedan je od dva istražna zatvora u Rusiji pod federalnom, umesto regionalnom kontrolom. U njemu ima prostora za svega stotinak zatvorenika koji su uglavnom istaknute ličnosti i u tom smislu je odlazak u Matroskaju svojevrsni statusni simbol.

Među poznatijim zatvorenicima koji su svoje kazne odležali ovde su lideri neuspelog državnog udara na SSSR i Mihail Hodorkovski, nekadašnji naftni tajkun koji je pre Navaljnog nosio titulu Putinovog najvećeg protivnika. Hodorkovski je u ovom zatvoru proveo četiri godine, od 2003.

Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Ruski ministar ekonomije Aleksej Ulijukajev je ovde 2016. godine čekao suđenje za korupciju. Uz političke zverke, u Matroskaju se smeštaju i ozloglašeni kriminalci i pali oligarsi. Matroskaja tišina ima mnogo nadimaka, ali su najpoznatiji „fabrika slavnih“ i „Kremlj centrala“.

Matroskaja tišina je, zapravo, mesto na koje Putin sklanja svoje protivnike.

Zatvor za bogate i drugi mitovi

Upravo je činjenica da su zatvorenici Matroskaje često poznati doprinela mitu o ovom zatvoru koji se često posmatra kao „hotel sa pet zvezdica za bogate“, neka maldivska oaza usred hladne i surove Moskve.

Navaljni, ipak, ako je verovati pisanju ruskih medija, neće imati nikakav VIP tretman. Dve nedelje će provesti sam u izolaciji zbog koronavirusa, u ćeliji od 12 kvadrara u kojoj inače boravi troje ljudi.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ima svoj toalet i ovaj blok Matroskaje opremljen je toplom vodom, što je retkost u ruskim zloglasnim zatvorima u koji su često i pretrpani.

Za takav komfor zatvorenici bloka 99/1 plaćaju cenu: nadzor, sve vreme, neprekidno i svuda. Čak i u toaletu.

Misterija smrti pod čudnim okolnostima

Trenutno u Matroskaju ne stižu nikakva pisma zbog „tehničkih problema“ i pretpostavlja se da je u skladu sa tim Navaljni i smešten upravo u ovaj zatvor u kojem je izolacija izuzetno stroga – da ne bi komunicirao apsolutni ni sa kim. Na taj način stvoren je informacijski vakuum oko njega.

Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Pročitajte još:

Ipak, pisma neće biti njegov najveći problem, sudeći po istoriji neobjašnjivih nesreća koje su stigle zatvorenike Matroskaje.

Uzbunjivač Sergej Magnitski, advokat, preminuo je u ovom zatvoru pod nerazjašnjenim okolnostima, a 2016. godine je jedna osoba povezana sa velikim slučajem u koji je bio upleten guverner Republike Komi takođe preminula na misteriozan način, mada je smrt zvanično proglašena samoubistvom.

Boris Kolesnikov, general koji je radio u agenciji za borbu protiv korupcije pri ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova, 2014. godine je pretrpeo tešku povredu lovanje nakon što je navodno pao sa stolice dok je ribao prozor u svojoj ćeliji. Šest nedelja kasnije skočio je kroz prozor tokom saslušanja.

Kako ističu aktivisti – u ruskom zatvoru može se dogoditi svašta.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar