Matić: Milanović vrlo pažljivo odabrao Šantićeve stihove

Svet 27. avg. 202013:35
Podeli:
Foto:Nemanja Jovanović

Izaslanik predsednika za pitanja nestalih Veran Matić izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je hrvatski predsednik Zoran Milanović na komemoraciji srpskim žrtvama u mestu Grubori kod Knina "upotrebio stihove pesme Alekse Šantića koju je on spevao kao poruku hercegovačkim muslimanima koji su krenuli za Turcima plašeći se šta će s njima biti".

„Milanović je vrlo pažljivo i pametno odabrao ove stihove. Odabrao je jako puno važnih reči, govoreći o moralnoj sramoti“, kaže Matić.

Kako je rekao, govoreći o komemoraciji, misli da se nikada nije desilo na ovakav način i sa vrhom hrvatske vlade na jednom takvom mestu.

„Ja sam posmatrao i razgovarao sa žitlejima mesta Grubori, koji su u izbeglištvu, i koji su prvi put mogli da dođu jednim putem koji je probijen do zaseoka Grubori, posmatrao sam kroz njih ovaj događaj, ja sam tu video jedno veliko dostojanstvo, tih ljudi koji su proživeli najgora zla“, kaže on.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović održao je govor na komemoraciji srpskim žrtvama u mestu Grubori kod Knina. Matić kaže da je Milanović „upotrebio stihove pesme Alekse Šantića koju je on spevao kao poruku hercegovačkim muslimanima koji su krenuli za Turcima plašeći se šta će s njima biti“.

Foto: BETAPHOTO/HINA/POOL/Damir SENCAR

„Milanović je vrlo pažljivo i pametno odabrao ove stihove. Odabrao je jako puno važnih reči, govoreći o moralnoj sramoti“, kaže Matić.

Kako je rekao, vozio se kroz Kninsku krajinu i video mnogo praznih kuća.

„Razmišljao sam ‘pa ko bi se tamo vratio, stekao je svoj život negde’, međutim, kada dođete u ta mesta, vidite crkvu, groblja, onda vam je jasno da je ovo sve izuzetno važno i posle 25 godina“, kaže.

Mišjenja je da je „ovo deo šire politike u Hrvatskoj“.

„Koja je dogovorena kao koalicija HDZ i SDSS, praktično vlada Plenkovića je izborom manjina kao koalicionog partnera izabrala u stvari budućnost, odnosno otklon od radikalno deste politike u Hrvatskoj. Može se reći da je Hrvatska sada stabilnija sa tako malom većinom u Saboru, nego kada bi imala veću sa domovinskim pokretom. Ono što je Plenković uradio je hrabro i na duge staze“, kaže Matić.

Teško je, kaže on, da se traga za nestalima razdvojeno.

„Da svako ima svoju komisiju… Mora postojati zajednički tim koji će tragati, mislim da tu još ima prostora za unapređenje, mora se resetovati dosadašnji način. Važno je da postoji političja stabilnost u odnosima dve zemlje, najčešće se ova tema politizuje, to nanosi veliku štetu nestalima i celom procesu“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar