Masovni protesti u Mjanmaru, UN upozorava na represiju

Svet 17. feb. 202120:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Desetine hiljada demonstranata preplavile su ulice najvećeg grada Mjanmara, uprkos upozorenjima stručnjaka UN za ljudska prava da bi nedavno razmeštanje trupa ukazuje na moguće planove vojske da nasilno suzbije proteste. Državna televizija je prenela da su protiv nekoliko istaknutih ličnosti, uključujući glumce i reditelje, koji su javno podržavali proteste, podignute optužnice po zakonu o sprečavanju pripadnika vojske i državne službenike u obavljanju posla.

U Jangonu su demonstranti marširali noseći transparente sa zahtevom za oslobađanje iz pritvora zbačene liderke Aung San Su Ći, dok su drugi pokrenuli kampanju pokvarenih vozila, izlazeći iz svojih automobila i ostavljajući otvorene haube kako bi onemogućili prilaz bezbednosnim snagama demonstrantima.

Masovni protesti održani su i u drugim velikim gradovima Mandalaju i glavnom gradu Nejpjidu, uprkos zabrani okupljanja pet ili više ljudi.

Demonstracije su usledile dan nakon što je izvestilac Ujedinjenih nacija Tom Endrjuz izrazio zabrinutost zbog izveštaja o razmeštanju vojnika u Jangonu, ističući da su ranije takve akcije dovodile do ubistava, nestanaka i masovnih hapšenja.

Stanovnici Mandalaja rekli su da su čuli pucnjeve sat vremena pre početka policijskog časa u 20 sati, dok su desetine policajaca i vojnika patrolirale oko zgrada u kojima žive zaposleni na državnoj železnici koji su podržali protest i stupili u štrajk.

Vojska Mjanmara je 1. februara preuzela vlast, smenila vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela policijski čas u nekoliko gradova i zabranila okupljanje više od pet osoba.

Od puča je uhapšeno više od 400 ljudi, među kojima političari, aktivisti i članovi organizacija civilnog društva, novinari, lekari i studenti.

Državna televizija je prenela da su protiv nekoliko istaknutih ličnosti, uključujući glumce i reditelje, koji su javno podržavali proteste, podignute optužnice po zakonu o sprečavanju pripadnika vojske i državne službenike u obavljanju posla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar