Vetar i na Marsu: Prvi zvuci sa Crvene planete VIDEO

Svet 24. feb. 202114:25 > 14:26
Podeli:
Foto:NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS

NASA rover Perseverance, koji je 18. februara uspešno sleteo na Mars, poslao je ovih dana prve snimke panorame područja u koje je sleteo, ali i prve zvučne zapise sa crvene planete.

Ova panorama, koju su 20. februara 2021. snimile navigacione kamere sistema Navcams na roveru, sastavljena je od šest pojedinačnih slika nakon što su stigle na Zemlju.

Ključni cilj misije Perseveranca na Marsu su astrobiološka istraživanja koja uključuju potragu za znakovima drevnog mikrobnog života. Rover će analizirati geologiju planete i klimu, ali i utrti put ljudskom istraživanju crvene planete i biće prva misija koja će prikupiti uzorke sa Marsa.

Perseverance je sleteo u neistraženo područje – krater Jezero, nazvan po selu u BiH. Neke udoline koje vode do tog kratera nazvane su po rekama Savi, Neretvi, Plivi i Uni.

Pročitajte još:

Krater Jezero jedno je od najboljih mesta za potragu za drevnim životom jer je pre otprilike 3.9 milijardi godina verovatno bio ispunjen vodom. Dosadašnje analize pokazale su da su naslage u krateru bogate mineralima koji nastaju u blizini vode, što znači da je tamo nekada mogao postojati i život. U sličnim sedimentima na Zemlji obično nalazimo fosile.

Naredne misije, koje NASA trenutno razmatra u saradnji s Evropskom svemirskom agencijom (ESA), trebalo bi da na Mars pošalju svemirske letelice koje bi uzorke Perseveranca vratile na Zemlju radi detaljne analize.

Misija Perseverance Mars 2020 deo je NASA pristupa istraživanju Marsa preko baze na Mesecu. Uključuje misije Artemide na Mesecu koje bi trebalo da budu pripreme za istraživanje crvene planete koje će obavljati ljudi.

Vetar i zvuci rovera

Perseverance je, između ostalog, opremljen mikrofonom koji je prvi put zabeležio zvuke na Marsu. Tihi postojani zvuk koji se čuje u pozadini na videu je zvuk rada samog rovera, a zaglušujući zvuk koji se čuje desetak sekundi kasnije je zvuk vetra. Stručnjaci NASA procenjuju da je duvao brzinom od oko 5 metara u sekundi, donosno 18 kilometara na sat.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar