Egipćani u strahu: „Povorka faraona oživeće stare kletve“

Svet 02. apr. 202110:08 > 10:10
Podeli:
Egipat mumije
Foto:EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica biće u subotu preneseni u veličanstvenoj povorci ulicama Kaira do svog novog počivališta, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice biće, poređani po starosti, preneseni na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u povorci nazvanoj „Zlatna povorka faraona“.

Posmrtne ostatke sele iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gde su boravili decenijama, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada.

Tamp će biti smešteni u „malo modernijim vitrinama“, rekla je Salima Ikram, profesorka egiptologije na Američkom univerzitetu u Kairu.

„Kontrola temperature i vlažnosti biće bolja nego u starom muzeju“, dodala je Ikram, stručnjak za mumificiranje.

Faraoni i kraljice na put će u zlatnim kočijama, svako u svojoj. Svaka će kočija imati amortizere kako bi što sigurnije prešla četrdesetak minuta dug put kroz Kairo.

Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina pre Hrista, bit će u prvoj kočiji, dok će na začelju biti Ramzes IX., koji je vladao u 12. vekau pre Hrista. Ramzes II. i kraljica Hatšepsut takođe će biti u povorci.

Povorka će krenuti u 18 sati po lokalnom vremenu u subotu i imaće veliko obezbeđenje. Biće popraćena muzikom i nastupima egipatskih umetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Princeza Margaret bila je užasnuta

Otkrivene nedaleko od Luksora počevši od 1881., većina od 22 mumija bile su izložene od početka 20. veka u Egipatskom muzeju na Trgu Tahriru.

Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka sa objašnjenjima.

Pre selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere sa dušekom, u uslove slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U svom novom domu biće izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i spomenika, u okruženju koje podseća na podzemne kraljevske grobnice.

Izlošci će imati kratke oznake sa biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimaka.

„Mumije će prvi put biti izložene na lep način, u obrazovne svrhe“, rekao je egiptolog Zahi Havas. Sablastan izgled mumija desetljećima je odbijao mnoge posetioce.

Među najistaknutijima je princeza Margaret, sestra britanske kraljice Elizabete II.

„Nikada neću zaboraviti kada sam odveo Margaret u muzej“, rekao je Havas, bivši ministar za antikvitete.

„U galeriji je bila mumija Ramzesa II… Zatvorila je oči i pobegla, nije mogla podneti što je videla“.

Nacionalni muzej egipatske civilizacije završen je 2010., a „ja sam planirao da ga otvorim 012.”, rekao je Havas. To je otpalo zbog revolucije 2011. i nestabilnosti koja je sledila.

Faraonova kletva

U mesecima koji slede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi. U njemu će se takođe nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Otkrivena 1922., grobnica mladog vladara koji je nakratko preuzeo presto u 14. veku pre Hrista, skrivala je blago, uključujući zlato i slonovaču.

Tzv. „kletva faraona“ aktualizovala se nakon što je grob otkopan 1922/23. godine.

Glavni finansijer britanskog iskopavanja, lord Karnarvon, umro je od sepse nekoliko meseci pošto je grob otvoren, a jedan od prvih posetitelja umro je naglo nedugo potom.

Egipat selidba faraona
Foto:Ahmed Gomaa / Xinhua News / Profimedia

Budući da se parada održava samo nekoliko dana nakon što se u Egiptu zbilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim medijima nagađali da je predstojeća selidba mumija oživela stare kletve.

U Egiptu se, naime, nedavno dogodila železnička nesreća sa puno mrtvih i povređenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnicama svetskih medija dominirala sudbina velikog kontejnerskog broda MV Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu blokirajući ga gotovo nedelju dana.

I Havas i Ikram odbacuju bilo kakvu povezanost između povorke mumija i nedavnih događaja.

„Znate da svi vole takve priče“, rekla je Ikram. „To stvari čini dramatičnijim“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar