Marković: Prevladali političari u SPC, njima ne treba zakon

Svet 22. jul. 202016:10 > 16:44
Podeli:
Foto:EPA/BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je odbijanje Vladinog predloga tokom pregovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazalo da su "prevladali političari u SPC kojima ne treba nikakav zakon nego pokorena i obespravljena Crna Gora i kontrola svakog segmenta života u Crnoj Gori".

Marković je istakao da skoro tri četvrtine stanovništva Crne Gore čine pravoslavci i da je besmislica da Vlada radi na njihovom prevođenju u katoličanstvo.

„U kolonu sa sveštenicima SPC. Vidimo se 30. avgusta na izborima. To je pozicija koju je SPC juče javno demonstritrala“, rekao je Marković na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore.

Marković je istakao da skoro tri četvrtine stanovništva Crne Gore čine pravoslavci i da je besmislica da Vlada radi na njihovom prevođenju u katoličanstvo.

Ta „besmislica“ se, kako je naglasio, mogla roditi samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja.

„Pa kada to prevođenje ne uspeva, onda valja iskonstruisati postojanje neke nevidljive sile koja nas vuče u bezdan, ovoga puta nazvan unijaćenje. Ova Vlada niti koga prevodi, niti će prevoditi bilo u verske bilo u nacionalne korpuse“, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Budimira Aleksića.

Foto:Twitter/GOV.ME/S. Matić

Aleksić je pitao premijera da li Vlada intenzivno radi, kako je naveo, na unijaćenju Crnogoraca, „što je u funkciji promene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore“.

„Na to jasno ukazuje odlučnost Vlade da iz ove zemlje eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu – najstariju instituciju na ovom prostoru gde egzistira od 1219. godine, o čemu najbolje svedoči usvajanje neustavnog i diskriminatorskog Zakona o slobodi verospovesti usmerenog isključivo protiv SPC – na oduzimanje njene imovine i nasilnu promenu njenog kanonsko-pravnog statusa“, naveo je Aleksić.

Pročitajte još:

Premijer je istakao da ne postoji odlučnost Vlade da iz zemlje eliminiše SPC.

„Ponajmanje o tome može da svedoči usvajanje zakona o slobodi veroispovesti. Niti je zakon usmeren isključivo protiv SPC, niti na oduzimanje njene imovine, niti na promenu njenog statusa“, rekao je premijer.

On je naveo da SPC pod tim imenom u Crnoj Gori postoji stotinak godina, a ne 800 kako je rekao Aleksić.

Istakao je da su „s ogromnim strpljenjem i tolerancijom nastojali da razjasne nedoumice sa čelnicima SPC u Crnoj Gori oko novog zakona“.

„Kao potvrdu vaše teme navodite moju nedavnu izjavu o svetosavlju, odnosno, suprotstavljenosti ove ideologije crnogorskom antifašizmu. Potpuna neznavenost ili zla namera stoje iza pokuašaja izednačavanja lika Svetog Save koji je svoju misiju imao u 13. veku, i svetosavlja koje je kao politička ideologija nastala u tridesetim godinama prošlog veka“, rekao je Marković.

FOTO: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic

Na Aleksićevu konstataciju da tvrdnju da Vlada sprovodi projekat unijaćenja Crnogoraca potkrepljuje i činjenica „da od 2011. princa Nikolu Petrovića korumpira milionima evra narodnog novca zbog toga što je rimokatolik, dok su ostali potomci kuće Petrovića, koji su kao i njihovi preci ostali verni pravoslavlju, ostali bez bilo kakve pomoći i podrške ove države“, Marković je rekao da je Skupština pre devet godina donela Zakon o statusu pitanja potomaka dinastije Petrović.

„Vlada je samo sprovodila u život obaveze zakona u prethodne četiri godine, ne baveći se verskim, verosipovednim opredeljenjima potomaka dinastije“, rekoa je Marković.

Aleksić je rekao da Vlada daje milione princu Nikoli Petroviću, a on nije naučio crnogorski jezik.

„Kako Milo Đukanović koji za 30 godina nije naučio prokameniti jednu stranu reč, tako ni princ koji je prvi put došao ovde 1989. godine. Valjda je red bio da nauči naš jezik. Nije ga naučio, ali sad tumači istoriju o čemu ništa ne zna“, rekao je Aleksić.

Marković je odgovorio da se više puta sreo sa njim i da su uvek govorili na crnogorskom.

„Ako hoćete da budem maliciozan, kao što ste vi bili u odnosu na princa, bolje on govori crnogorski nego princ Aleksandar srpski“, kazao je Marković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar