Marko Milačić: Jedino što je palo je Đukanovićeva Vlada

Svet 28. jun. 202117:08
Podeli:
Marko Milačić
Marko Milačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Činjenica da smo nakon tri decenije promenili vlast i da u njoj nema DPS-a je sama po sebi istorijski uspeh. Tranzicija iz okorelog kriminalnog sistema zašlog u sve pore društva, tome dodajući činjenicu da tranziciju sprovodi ideološki raznorodna koaliciona vlast, pa još kada procesi zavise od jednog poslanika, mora biti i jeste komplikovana i teška. Rekao je ovo poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić u intervjuu za portal Jasno.me, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

PROČITAJTE JOŠ:

Intervju Marka Milačića za Jasno.me. prenosimo u celosti:

“Da li je neko razočaran zavisi od toga kolika su mu bila očekivanja. Ako je neko očekivao da se za šest meseci mogu rešiti ključni problemi crnogorskog društva, taj mora biti razočaran”, rekao je Milačić.

JASNO.ME: Da li je aktuelna situacija razočarenje nakon velike euforije 30. avgusta i pada DPS-a sa vlasti?

MILAČIĆ: Što se mene tiče, da smo samo usvojili Zakon o slobodi veroispovesti i njime sačuvali naše svetinje, ja bih bio srećan. A uradili smo još mnogo toga, usvojili Zakon o tužilaštvu na osnovu koga uskoro menjamo Tužilački savet koji će stvoriti preduslove za obračun sa organizovanim kriminalom, doneli novi Zakon o opštem obrazovanju kojim se uvodi red u ono što je najvažnije za našu decu, obezbijedili besplatne udžbenike za osnovce i dečiji dodatak za 40 000 dece, uvećali staračke penzije, promenili Savet RTCG-a koji uskoro menja menadžment Javnog servisa, promenili menadžmente mnogih velikih državnih firmi, uskoro potpisujemo Temeljni ugovor sa SPC. Da li može više? Uvek može više. Da li može bolje? Uvek može bolje. Međutim, uz neviđene opstrukcije sa raznih strana, te činjenicu da je prošlo samo šest meseci od formiranja Vlade, verujem da je urađen maksimum u ovim i ovakvim teškim okolnostima.

JASNO.ME: Kako komentarišete optužbe na račun premijera i zahteve za njegovu smenu od strane dela parlamentarne većine?

MILAČIĆ: Ništa u ovom procesu ne zavisi samo od jedne osobe, pa makar ona bila i premijer. Suština izazova nije u Vladi, već u, kako sam kazao, ideološki raznorodnoj parlamentarnoj većini. Tu je srž izazova, koji se, potom, samo reflektuju u izvršnom delu vlasti.

JASNO.ME: Ima li odgovornosti i u parlamentarnoj većini?

MILAČIĆ: Mnoge stvari koje se spočitavaju Vladi i Premijeru naša su briga, mi smo motor politike, mi donosimo Zakone, a Vlada ih sprovodi. Ko nam je branio da, recimo, već donesemo Zakon o poreklu nelegalno stečene imovine? Šta želim reći? Ako je neko nezadovoljan procesom mora imati u vidu celinu procesa, a ne samo jedan deo. Odgovornost nije na jednoj strani, isto kao što rešenje ne može biti na jednoj strani, zato nam je sada dijalog između parlamentarne većine i Vlade itekako potreban, ali konkretan i konstruktivan.

JASNO.ME: Prema Vama, koje je rešenje? Pominju se izbori, rekonstrukcija, novi premijer…

MILAČIĆ: Rešenje je da se uozbiljimo i napokon budemo na visini istorijskog zadatka. Da pojedini konstituenti parlamentarne većine shvate ovaj komplikovani istorijski izazov i da svi zajedno poradimo na stabilizaciji prilika jer to od nas traže građani. I pominjanje novih izbora je pogonsko gorivo za DPS kojeg takvom retorikom homogenizujemo i njihovim biračima mi poručujemo: Izdržite još malo, držite se na okupu, uskoro dobijate novu šansu. Na stranu što su oni svoje, za sva vremena, politički završili, ali ne smemo ih mi reanimirati i ostavljati im prostor za bilo kakvu političku nadu. Rekonstrukcij Vlade je legitimna, naročito u delu resora koji nisu na pravi način odgovorili zadatku. U tome ne vidim ništa sporno. Samo, u ovaj proces svi zajedno moramo ući na bazi dijaloga, a ne ucena.

JASNO.ME: Mnogi pričaju i o “izdaji mitropolita Amfilohija”. Kako ocenjujete te tvrdnje? Da li postoji neko i ko je izdao mitropolita?

MILAČIĆ: Mnogi iz političkog života koji pričaju o izdaji Mitropolita Amfilohija itekako ga izdaju.

JASNO.ME: Vidimo veliko, da ga nazovemo, interesovanje medija u Srbiji i regionu za celokupnu situaciju. Verujete li da oni razumeju situaciju dovoljno dobro da je predstave na način koji bi trebalo?

MILAČIĆ: Bojim se da pojedini mediji, ne samo u Srbiji, ne razumeju dovoljno procese u Crnoj Gori. Stvara se crno-bela slika, koja je daleko od crno-bele. Nadam se da će naredno vreme učiniti da svi skupa budemo bolji, te da će tenzije na svim relacijama splasnuti.

JASNO.ME: Đukanović je najavio skori pad Vlade. Komentar?

MILAČIĆ: Koliko vidim jedino što je palo je njegova Vlada. Nakon 30. avgusta očigledno je opsednut padovima, verovatno ih i sanja, a kako i ne bi kada je nakon tri decenije toliko pao, da se nikada više politički neće podići.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar