Marijupolj je skoro osvojen, ali zašto Rusima očajnički treba Odesa

Svet 11. maj. 202220:21
Podeli:
Odesa, Ukrajina, rat, kombo
Foto: EPA-EFE/CARLO ORLANDI/SEDAT SUNA/Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Nakon što je skoro u potpunosti zauzela Marijupolj, ruska vojska usmerila je svoje snage ka Odesi. Pad ovog grada za Rusiju bi bila velika pobeda, ali za Evropu i svet veliki problem. Zašto je Odesa toliko bitna?

Napadi na Odesu pojačavaju se iz dana u dan. U granatiranju Odese u ponedeljak poginula je jedna odoba, a pet je povređeno.

Sirene za vazdušni napad naterale su predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, koji su u tom trenutku bili na sastanku, da se sakriju u sklonište za bombe.

Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Dan kasnije, u utorak, Odesa je ponovo bila meta. Ruske rakete pogodile su turističke lokacije u tom gradu, tačnije dva hotela, i uništile pet zgrada. Dve osobe su povređene u napadu, saopštilo je gradsko veće, dok su ukrajinski mediji objavili i da gori tržni centar.

Žitnica Evrope

Zauzimanjem Odese Rusija bi jednim udarcem nanela ogromnu ekonomsku štetu Ukrajini. Ukrajina je žitnica Evrope i četvrti najveći izvoznik žitarica u svetu sa 44,7 miliona tona prodatih u inostranstvu tokom prošle godine.

Najveći deo izvoza ukrajinske pšenice i kukuruza obavlja se preko Odese. Zbog blokade ove i dve manje obližnje luke ukrajinski izvoz žitarica pao je sa 2,8 miliona tona u aprilu prošle godine na samo 923.000 tona u aprilu ove godine. Trenutno, oko 4,5 miliona žitarica blokirano je u Ukrajini i ne postoji način da se one izvezu iz zemlje, obzirom da je Rusija skoro u potpunosti preuzela kontrolu nad Crnim morem.

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

„Prvi put tokom poslednjih nekoliko decenija nema uobičajenog kretanja trgovačke flote, luka u Odesi ne funkcioniše. To se nije dogodilo od Drugog svetskog rata. Bez našeg poljoprivrednog izvoza, desetine zemalja u različitim delovima sveta već su na ivici nestašice hrane. A vremenom situacija može da postane strašna... Ovo je direktna posledica ruske agresije“, rekao je Zelenski nakon što je crnomorska luka pogođena projektilima.

Rusija i Ukrajina zajedno čine 25 odsto svetskog izvoza pšenice, ali Rusija nije u mogućnosti da izvozi svoju pšenicu zbog sankcija koje joj je zapad uveo. Blokadom Odese i ukrajinskog izvoza Rusija bi izvršila kontrapritisak na Zapad koji bi takođe morao da se suoči sa nestašicama ili poskupljenjima.

Foto: TANJUG/AP Photo/Max Pshybyshevsky

Vojni udarac za Ukrajinu

Zazimanje Odese za rusku vojsku bila bi i velika vojna pobeda.

Nakon gubitka mornaričke baze u Sevastopolju 2014. godine posle aneksije Krima, ukrajinska mornarica izmestila je štab u Odesu.

Nijedna druga veća luka ni na Crnom moru ni na Azovskom moru nije u rukama ukrajinskih snaga, pa bi osvajanje Odese, kao poslednjeg uporišta ukrajinske mornarice značilo da je Ukrajina potpuno odsečena sa mora. Time bi Rusija imala stratešku prednost, obzirom da sa brodova u Crnom moru može da gađa skoro bilo koji cilj unutar Ukrajine.

Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Koridor ka Pridnestrovlju

Takođe, osvajanje ovog grada ima i strateški značaj, obzirom da je na putu ka Pridnestrovlju, otcepljenom moldavskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom. Moskva je jasno objavila da je koridor do ove regije Moldavije njen cilj.

„Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski jezik“, rekao je nedavno Rustam Minekajev, vršilac dužnosti komandanta Centralnog vojnog okruga Rusije (CFD).

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Tvrdnje da postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski jezik Rusija je koristila kao povod za vojnu intervenciju u Donbasu 2022. godine i ranije u Gruziji 2008. godine.

Iako Moskva nije zvanično priznala Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku (PMR), vlada u Tiraspolju ima bliske odnose sa Kremljom. U Pridnjestrovlju se gledaju ruski televizijski kanali, čitaju ruski mediji, piše ćirilicom i većinski govori ruskim jezikom.

Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Simbolički značaj Odese

Kao jedna od ključnih luka nekadašnjeg ruskog carstva, Odesa zauzima i simboličko mesto u ruskoj kulturi i istoriji. Ovaj grad je 1794. godine osnovala Katarina Velika - poslednja carica koja je vladala Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni žele Odesu neoštećenu, Odesinu infrastrukturu, arhitekturu i stratešku važnost. Sve to žele neoštećeno. Zato mislim kako će Odesa biti predmet specijalne operacije“, kazao je major Genadij Truhanov za američki PBS uoči pojačanih vojnih dejstava Rusije u regionu Odese.

Grad je također dom velike ruske zajednice i neki ruski posmatrači to vide kao moguću pomoć vojnom preuzimanju grada.

BONUS VIDEO: Ruska vojska objavila snimke uništavanja stranog oružja u regionu Odese

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Komentari

Vaš komentar