Marija za Nova.rs: Kako se Brazil borio sa koronom i šta se dešava u favelama

Svet 13. okt. 202117:05 > 17:06
Podeli:
Foto: Marija Aleksić/Privatna arhiva

Mariji Aleksić iz Beograda pošlo je za rukom da sa samo 30 godina obiđe 45 zemalja. Početkom prošle godine, na početku pandemije koronavirusa otišla je u Brazil i tamo neplanirano ostala tri meseca. Za Nova.rs otkrila je kako je Rio de Žaneiro reagovao na koronu, ali i to kako izgledaju čuvene brazilske favele.

Pročitajte još:

“U Brazil sam otišla sa namerom da posetim karneval, pa da onda nastavim sa obilaskom čitave Južne Amerike. Međutim, kada sam stigla u Rio de Žaneiro, počelo je lagano zatvaranje Evrope. U tom trenutku je tamo sve funkcionisalo najnormalije. Išla sam na žurke, na ulicama je bilo na stotine hiljada ljudi, slavili smo karneval. I onda se sve bukvalno za jedan vikend preokrenulo. Počela je da vlada panika, Evropljani su pohrlili na letove za Evropu, karte su postale nenormalno skupe. Neposredno nakon toga zatvaraju aerodrom u Riju”, počinje priču Marija.

U tom trenutku nije imala kako da se vrati, pa je morala da ostane.

“Pošto je tada i Srbija zatvorila granice, shvatila sam da kući nemam kako da se vratim. Kontaktirala me je i srpska ambasadorka koja mi je rekla da bi mogla da mi organizuje let preko Frankfurta, ali ja nisam nikako mogla da dođem do njega. Tada mi je i ambasadorka rekla da misli da je bolje da ostanem, ukoliko imam gde. Na sreću imam jako dobre prijatelje u Brazilu, pa sam ostala kod njih tri meseca. Nisam znala u tom trenutku kako će se to sve razvijati, u kom smeru će svet ići, osećala sam se jako haotično. Da nije bilo njih bila bih beskućnik”, dodaje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gde je Meri? (@mary_island)

Ipak, nije joj bilo lako da boravi daleko od svog doma, bez mogućnosti da se vrati.

“Nije isto da kada vi ne želite da se vratite i kada niste u mogućnosti da se vratite. Osećate se čudno. Opet kažem na sreću, oni su mi se našli, rekli su mi da gledaju na mene kao na člana njihove porodice”, dodaje.

U tom trenutku u Brazilu, kako kaže Marija, pandemije su se više plašili narko bosovi iz favela od vladinih zvaničnika.

“Mi smo mogli napolje, nije bilo toliko rigorozno kao u Srbiji. Doduše nisu radili restorani, hranu smo kupovali samo za poneti, žurke su se održavale po nekim favelama. Tamo svaka favela ima svoj zakon, u zavisnosti od toga šta misli glavni narko bos koji je ‘drži’. U neke favele je čak bio zabranjen ulazak strancima zbog korone, jer je krenula ‘gringofobija’, jer su oni mislili da su Evropljani doneli virus na njihov kontinent. Zbog toga sam ja na primer, nosila stalno masku da me neko ne bi optužio da širim koronu”, kaže.

Foto: Marija Aleksić/Privatna arhiva

Kako izgleda život u favelama?

Vreme u Brazilu odlučila je da iskoristi maksimalno, te je posetila favele u koje je bio dozvoljen ulazak.

“Bila sam u više favela, one se nalaze na brdima i izuzetno su siromašne. Obišla sam i čuvenu favelu Santa Marta u kojoj je i Majkl Džekson snimao jedan od spotova, zatim u favelu u kojoj se snimao film ‘Grad Bogova’. U toj faveli je strogo zabranjen ulaz strancima, ali poznajem ljude koji žive u njoj, pa su me sproveli. U principu, favele su bezbedne ako znate nekoga u njima, oni imaju zakon kojeg se strogo pridžavaju, koji glasi da nikako ne možete da kradete ili ubijate u svojoj faveli. Pljačkaju isključivo u Kopakabani ili Panemi i to turiste, nikako ‚svoje‘. Znam za jedan slučaj kada su dečku pucali u nogu zato što je krao u svojoj faveli”, kaže.

Pojasnila je kako izgleda sam ulazak u favelu i život u njoj.

Foto: Marija Aleksić/Privatna arhiva

“U favelama postoje izviđači, koji imaju oko 10,12 godina i stoje na ulazima u favele. Oni obaveštavaju o svim kretanjima, javljaju registarske oznake vozila koja ulaze u favelu… Presretnu vozilo i ispitaju onoga ko ulazi i o tome takođe izveštavaju. Kada im kažete kod koga idete, odlaze sa vama da se uvere da ne lažete. I savet je da ne lažete. Takođe, u svakoj od favela postoji deo u kom je strogo zabranjeno snimanje, jer su to delovi u kojima se naočigled svih prodaje kokain, stoje ljudi sa kalašnjikovima… To su obično momci od 24,25 godina. To je jako tužno, mnogi od njih su talentovani. Ja sam, na primer, videla dečka koji drži kalašnjikov u jednoj ruci, a u drugom crta portrete”, kaže nam Marija.

BONUS VIDEO: Panamski kanal, kako je skraćeno putovanje brodovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar