Mardušić: Ima još mnogo da se radi na vakcini

Svet 21. apr. 202016:50
Podeli:
vakcina
Vakcina; Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Farmaceutski divovi Glaxo Smith Kline (GSK) i Sanofi su pre nekoliko dana udružili snage u razvijanju efikasne vakcine protiv korona virusa, a dr Ivanka Mardešić, direktorka medicinskih poslova u GSK Hrvatska, kaže da je važno započeti prvu fazu, odnosno klinička ispitivanja.

Njena primena, kako kaže, moguća je početkom naredne godine pod uslovom da ispitivanja budu pozitivna.

„Pandemija koja nas je pogodila jasno je upozorila na potrebu pronalaska vakcine koja bi pomogla u prevenciji tj. zaštiti od Covida-19. Imajući na umu ozbiljnost situacije, kao globalni lideri u proizvodnji vakcina odlučili smo da sarađujemo i udružimo naučnu ekspertizu, naše dokazane tehnologije, mogućnosti i znanje vrsnih stručnjaka“, kaže Mardešić za zagrebački Jutarnji list.

Udruženim snagama do vakcine

Ona navodi da je jedna od najvažnijih karakteristika te saradnje udruživanje kapaciteta, a podizanjem odgovornosti na tako visoki nivou obzbeđuje brzu mobilizaciju resursa i ljudi iz obe kompanije. „Mnogo posla je pred nama, trenutno smo u ranoj fazi razvoja vakcine, ali verujemo da ćemo, budu li rezultati dobri, moći proizvoditi stotine miliona doza krajem naredne godine“, kaže Mardešić.

Foto:EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Na pitanje o kakvim vakcinama je reč i koji će biti doprinos svake kompanije u njenom pronalasku, ona kaže: „Plan je proizvesti ađuvantiranu vakcinu koja bi pružila zaštitu od Covida-19. Sanofi daje svoj S-protein SARS-CoV-2 antigen, koji se zasniva na rekombinantnoj DNK tehnologiji i ekspresijskoj platformi bakulovirusa, što je osnova Sanofijeva licenciranog rekombinantne vakcie za grip. GSK daje svoju dokazanu ađuvantnu pandemijsku tehnologiju“.

Klinička ispitivanja polovinom 2020.

Nekim vakcinama se, kaže, dodaje ađuvant za poboljšanje imunološkog odgovora, čime se stvara snažniji i dugotrajniji imunitet protiv infekcija. Dodatno, u slučaju pandemije, ađuvant može biti izuzetno važan jer se njime može smanjiti količina antigena koja je potrebna u svakoj pojedinoj dozi, što na kraju znači proizvodnju većeg broja doza vakcina, koja je potrebna svima.

Govoreći o planu gde i kada bi se mogli obavljati eksperimenti, Mardešić kaže da je važno započeti prvu fazu kliničkih ispitivanja u drugoj polovini 2020.

FotoTanjug/AP Photo/Ted S. Warren

„Rezultati kliničkih ispitivanja (svih faza) koja se pokažu uspešnim predaju se nadležnim regulatornim telima na pregled i odobrenje. Svi detalji o kliničkim ispitivanjima i mestima gde će se provoditi dogovaraju se na nivou obe kompanije i u skladu su s regulatornim zahtevima. Lokacije se još razmatraju“, rekla je Mardešić.

O tome kada bi vakcina mogla biti dostupna i po kom principu, kaže da je razvoj svakog novog leka ili vakcine dugoročan proces u kojem je jedan od najvažnijih zadataka obezbediti i sigurnost njegove primene kod ljudi.

„Cilj je dovršiti ceo razvojni put, sve propisane faze kliničkih ispitivanja, tako da vakcina bude dostupna u drugoj polovni 2021“, kaže Mardešić.

S obzirom da je pandemija veliki svetski humanitarni i finansijski izazov, obe su se kompanije složile da je dostupnost vakcine prioritet i kada bude spremna ona će biti dostupna svima, uz mehanizme koji omogućavaju pravedan pristup, rekla je Mardešić.

Komentari

Vaš komentar