MAPA Nije samo Austrija: Koje zemlje uvode obaveznu vakcinaciju

Svet 24. nov. 202109:04 > 09:47
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Nemačka, koja je u ponedeljak zabeležila skoro 48.000 novih slučajeva zaraze razmatra uvođenje obavezne vakcinacije za sve građane. Prethodno, Austrija je već odlučila da će vakcinacija biti obavezna za sve njene građane od februara iduće godine. Nekoliko azijskih zemalja već je to učinilo, dok je većina država vakcinacija i dalje obavezna samo za određene kategorije stanovnika.

Pročitajte još:

Odluka austrijskih vlasti doneta je istovremeno kada i odluka o uvođenju nacionalnog lokdauna koji je počeo 22. novembra i trebalo bi da traje najkasnije do 12. decembra. Austrija se na ovaj potez odlučila zbog niske stope vakcinisanih u odnosu na ostatak EU – 66 odsto građana te zemlje primilo je cepivo. Od februara 2022. godine, Austrijanci neće moći da biraju da li će primiti vakcinu, već samo koju. Oni koji to odbiju biće kažnjeni s 3.600 evra za odbijanje prve doze i 1.450 za odbijanje treće doze.

Austrija je tako postala prva evropska zemlja koja je uvela obaveznu vakcinaciju. Sledeća bi mogla da bude Nemačka iz koje već stižu najave da je uvođenje obavezne vakcinacije „neizbežno“. Slične izjave mogle su se čuti i iz Italije. Početkom meseca, vlada u Rimu pokrenula je raspravu da li vakcinaciju treba učiniti obaveznom ili ne, s obzirom na to da kampanja vakcinacije usporava. Za sada nisu dati nikakvi vremenski okviri kada bi to moglo da se dogodi.

Vakcina Moderna
Vakcina Moderna Foto:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Nekoliko azijskih zemlja to je već ućinilo. U Turkmenistanu i Mikroneziji vakcinacija je obavezna za sve starije od 18 godina, kao i u Indoneziji gde od februara svi moraju da prime cepivo ili ostaju bez prava na socijalnu pomoć i korišćenje javnih usluga uz moguću novčanu kaznu.

Iako u ostalim zemljama sveta još uvek nije obavezna za sve, mnoge države uvele su obaveznu vakcinaciju za određene kategorije stanovništva – što mnogi smatraju uvođenjem ove obaveze „na mala vrata“.

Tako je u Kanadi u oktobru usvojena odluka da svi nevakcinisani državni službenici moraju na neplaćeni odmor, a svih 338 članova parlamenta moralo je da se vakciniše sa obe doze pre ponedeljka 22. novembra.

U Sjedinjenim Državama će svi državni službenici i pružaoci javnih usluga morati da se vakcinišu do četvrtog januara, kako bi mogli na nastave sa obavljanjem dužnosti.

Vakcina je uslov za odlazak na posao i u Saudijskoj Arabiji i Tunisu, a uskoro će postati i u Mađarskoj, u kojoj je trenutno obavezna za zdravstvene radnike. Za ovu kategoriju stanovnika, cepiva su obavezna i u Australiji, na Novom Zelandu i u Ukrajini, s tim da su vlasti u Kijevu odlučile i da vakcinaciju učine obaveznim za zaposlene u opštinama. Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u planu je i u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar