MAPA Najveća žarišta u Izraelu i Gazi

Svet 14. maj. 202122:37
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U proteklim danima zvuk sirena postao je uobičajen u Pojasu Gaze, Tel Avivu, Jeruslimu.... Sve oči sveta uprte su u ovu oblast gde se već pet dana za redom vazdušni napadi događaju svako veče. Uz to, u nekoliko gradova buknuli su nasilni protesti. Ovo su ključna žarišta u Izraelu i Palestini.

Pročitajte još:

Izraelska vojska od jutros silovito je napala Gazu gađajući domove visokih zapovednika Hamasa, uključujući zamenika komandanta naoružanog krila grupe. U ovoj oblasti broj žrtava povećan je na 122, od čega je nastradalo najmanje 31 dete. Više od 600 osoba je ranjeno.

Gde je još opasno?

Grad Lod, u kom se trenutno razmatra uvođenje policijskog časa od 17 časova, kako bi se povećala bezbednost, takođe je gađan.

U ovom gradu je trenutno na snazi mera policijskog časa od osam uveče, kako bi se omogućilo raspoređivanje spasilačkih snaga pod policijskom komandom. Stanovnicima grada zabranjeno je da napuštaju domove, osim ukoliko su u opasnosti od eksplozije ili im je potrebna hitna medicinska pomoć. Policija je upozorila da će se kršenje ovih zabrana kažnjavati zatvorom u trajanju od tri godine.

Aškelon i Ašdud

Televizijska stanica je izvestila da su Palestinci ispustili 137 raketa iz pojasa Gaze na Ašdod, Aškelon i okolna područja u roku od samo pet minuta.

 

Brigada al-Kasam, militantno krilo Hamasa, potrdila je da odgovorna za napad na Ašdud, kada je ispaljeno preko 50 raketa. Kako su saopštili, salvom raketa gađali su izraelsku benzinsku pumpu blizu obala Gaze. Izrael nije prijavio štetu od napada.

Sderot

Šestogodišnji dečak zadobio je u sredu povrede opasne po život nakon što je projektil koji su palestinski militanti lansirali iz Pojasa Gaze sleteli u njegovu kuću u pograničnom mestu Sderot.

Pored njega, prilikom ovog napada povređeno je još pet osoba.

Tenzija i u ostalim područjima

U Jafi je teško povređen 19-godišnji vojnik nakon što su ga u četvrtak uveče napali huligani. Tom prilikom zadobio je prelom lobanje i unutrašnje krvarenje.

Još jedan vojnik je napadnut je Biršabi dok je napuštao jedan restoran i tom prilikom je zadobio lakše povrede. On je krenuo ka svojim kolima, kada su ga nasilnici izvukli iz kola i počeli da ga udaraju. U ovom gradu je takođe uhapšeno 13 osoba zbog posedovanja oružja, koje su kako se sumnja, želeli da iskoriste za međuetičke obračune.

Hapšenja i u Tel Avivu

U Tel Avivu takođe je uhapšeno dvoje lica zbog posedovanja oružja i sumnje da planiraju teroristički napad.

U predgrađu Tel Aviva policija je blokirala putne ulaze između Bat Iama i Jafe u strahu od daljih sukoba između jevrejskih i arapskih stanovnika iz oba grada.

Netanjahu: Ujedinimo se protiv anarhije

„Ono što se dešava u izraelskim gradovima proteklih dana je neprihvatljivo. Videli smo kako su arapski izgrednici palili sinagoge i vozila, i napadali policajce. Napadaju mirne i nevine građane“, kazao je Netanjahu u obraćanju građanima.

On je istakao da Hamas ispaljuje rakete koje povređuju podjednako Jevreje i Arape, te da se Izrael bori na dva fronta.

Benjamin Netanyahu, Benjamin Netanjahu
Foto: Printscreen/Twitter/IsraeliPM_heb

„Hajde da se ujedinimo i obavimo zadatak koji je neophodan nama kao građanima ove države, da vratimo upravljanje, eliminišemo anarhiju i osiguramo sigurnost i tišinu koju svi zaslužujemo“, porčio je Netanjahu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar