MAPA Korona divlja na turističkim destinacijama

Svet 03. avg. 202112:30
Podeli:
korona karta Hrvatska
Foto:ECDC

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je korona-kartu zemalja Evropske unije na kojoj je koronavirus još uvek poprilično prisutan na destinacijama na kojima letuju Srbi. Najkritičniji su Kipar, Grčka, Španija, ostrvski deo Italije, ali ne zaostaje ni primosrki deo Hrvatske.

Pročitajte još:

Prema legendi ove karte, koju je objavio ECDC, na osnovu dvonedeljnog proučavanja podataka, „narandžastom“ su obojena područja sa incidencom potvrđenih slučajeva manjom od 50, ali sa udelom pozitivnih veći od četiri odsto ili između 75 i 200 slučajeva na nedeljnom nivou. Ova boja nalazi se negde na sredini skale, što znači da opasnost od zaražavanja koronom nije preterana, ali svakako postoji rizik. Baš tom bojom obojeno je primorje Hrvatske, na kom se nalazi dosta srpskih turista.

Manje zaraza na kontinentalnom delu

Što se tiče njenog kontinentalnog dela, situacija je dosta povoljnija, te je ono obojeno zelenom bojom. Tom bojom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je nedeljna stopa zaraženih na 100 hiljada stanovnika manja od 50, a udeo pozitivno testiranih manji od četiri odsto, odnosno jedan odsto na dvonedeljnom nivou.

Tom bojom označena su i Slovenija i Bugarska.

Najpopularnije destinacije kritične

Ipak, najkritičnije su najskuplje destinacije. Naime, Kipar, Grčka, Španija i Portugal obojeni su crvenom bojom.

Crvena boja znači dvonedeljnu stopu od 75-200, s udelom pozitino testiranih većim od 4 odsto, te područja u kojima je dvonedeljna stopa zaraženih od 200 do 500 na 100.000 stanovnika, a tamno crvena područja u kojima je dvonedeljna stopa zaražavanja veća od 500.

Ova karta ne sadrži podatke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, u kojima takođe letuju naši turisti, jer se one ne nalze u okviru Evropske Unije.

BONUS VIDEO: Sve što treba da znate o trećoj vakcini

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar