MAPA Koje evropske države pooštravaju korona mere

Svet 12. jul. 202118:10
Podeli:
Mapa Evropa poostravanje korona mera
Mapa Evrope pooštravanje korona mera Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Delta soj se velikom brzinom širi Evropom, pa postoji mogućnost da leto neće biti bez ograničenja kako se isprva planiralo. Na početku letnje sezone, brojne evropske države su otvorile svoje granice za turiste, ublažile korona ograničenja i činilo se kao da se sve vraća u normalnu. Međutim, kako je počeo da raste broj zaraženih, mnoge su prinuđene da pooštre korona mere kako bi zaustavile novi talas virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

Malta

Malta zatvara svoje granice 14. jula za sve one koji nisu potpuno vakcinisani protiv koronavirusa. U ovoj zemlji raste broj zaraženih, pa je zbog toga doneta ovakva odluka, najavio je ministar zdravlja ove zemlje Kris Fearne.

Od srede 14. jula, svako ko dolazi na Maltu mora da poseduje priznati sertifikat o vakcinaciji: malteški sertifikat, britanski ili sertifikat EU, rekao je Fearne novinarima, čime se nevakcinisanima zabranjuje pristup ovoj zemlji.

„Bićemo prva država EU koja će to učiniti, moramo da zaštitimo svoje društvo“, rekao je Fearne.

Do sada su na Maltu mogli da uđu i oni koji nisu vakcinsiani, ako su imali negativan PCR test. Ministar zdravlja kaže da je skok zaraženih bio među posetiocima koji nisu bili vakcinisani.

Holandija

U Holandiji su ponovo zatvorene diskoteke i noćni klubovi, a restorani smeju da rade do ponoći.

Premijer Mark Rute, koji se danas izvinio građanima zbog preranog ukidanja mera, kaže da je pooštravanje pravila koja su važila do 13. augusta posledica brzog rasta broja zaraženih zbog širenja Delta soja koronaviursa.

Broj novih infekcija u Holandiji nezaustavljivo raste. U roku od sedam dana povećao se čak sedam puta.

Španija

Društveni život je uprkos svim očekivanjima ponovno ograničen u Kataloniji. Mere su pooštrene. Katanci su ponovo stavljeni na noćne klubove, a svako ko želi da bude na događajima na otvorenom sa više od 500 učesnika mora biti potpuno vakcinisan ili mora da ima negativan test na koronavirus.

Broj slučajeva koronavirusa ne raste samo u Kataloniji već i u celoj Španiji.

Francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon izjavio je da ovog leta treba „izbegavati Španiju i Portugal“ zbog delta soja korona virusa.

Portugal

Od subote u Portugalu, tačnije u 60 opština sa visokim brojevima zaraženih, oni koji žele da jedu unutar lokala moraju prvo da pokažu potvrdu o vakcinaciji, negativan test na koronavirus ili dokaz da su preležali kovid-19. Klijenti restorana moraju koristiti evropsku digitalnu kovid-potvrdu, prenosi agencija Reuters.

Ta država sa 10 miliona stanovnika u subotu je imala 3.162 nova slučaja zaraze koronavirusom, sa šest smrtnih slučajeva, što su brojevi koji su slični prošlog februara kad je država bila pod opštim karantinom. Pod trenutnim merama restorani u riskantnim područjima moraju da se zatvore u 22:30 i ograniče broj ljudi za stolovima na šest napolju i četiri unutra.

Slovenija

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze korona virusom u protekloj sedmici, Slovenija se odlučila za promenu kriterijuma za ulazak u tu zemlju od 15. jula i to više neće zavisiti iz koje države punici dolaze, već isključivo od njihovog kovid statusa.

Prema odluci slovenačke vlade, za ulazak u tu zemlju bez karantina važiće evropska digitalna potvrda o vakcinaciji ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterijum za ulazak je dokaz da je osoba prebolela koronu, da je vakcinisana ili da ima negativan rezultat testa.

Jedini izuzetak su stranci koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu (tzv. dvovlasnici) i za decu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili staratelja, preneli su slovenački mediji.

Ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će se vlada s epidemiolozima ponovo sastati danas radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mera budući da broj novih dnevnih zaraza proteklih nedelju dana raste, što se pripisuje većem broju uvezenih slučajeva.

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Grčka

U Grčkoj raste broj zaraženih koronavirusom kao posledica širenja delta soja. Najviše novozaraženih registrovano je u Atici, na Kritu, u Solunu, na ostrvu Mikonos i Krfu, prenose grčki mediji.

Zvaničnici kažu da se većina zarazila na skupovima na otvorenom, u noćnim izlascima i barovima. U prilog tome govori i slučaj iz Atike, gde se samo na jednoj zabavi u baru na plaži zarazilo stotinak mladih osoba. Grčke vlasti zbog toga su odlučile da ponovo uvedu restrikcije. Nove mere važe za restorane, noćne klubove i barove, a njima se zabranjuje posluživanje gostiju koji stoje.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram