MAPA Ko su pobednici, a ko gubitnici izbora u Hrvatskoj

Svet 17. maj. 202113:40 > 14:07
Podeli:
mapa hrvatska izbori
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Zagreb i Split pokazali su da urbana, građanska, liberalna i levičarska biračka populacija još nije digla ruke od kandidata, Plenković je rizikovao u Zagrebu i izgubio Vukovar, a Škoro je odložio novi politički poraz, piše 24sata.hr. Lokalni izbori u Hrvatskoj su pokazali da situacija može da se preokrene začas i da nijedna politička opcija ne može da vlada večno.

PROČITAJTE JOŠ:

Građani su u nedelju glasali nešto drugačije nego prethodnih godina i na površinu su isplivale političke opcije i kandidati koji do sada nisu bili dominantni na političkoj sceni. U nekim mestima pojedini kandidati za gradonačelnike ulaze u drugi krug sa velikom prednošću i razlikom u odnosu na drugoplasiranog, a u nekim gradovima situacija je veoma tesna i neizvesna.

HDZ gubitnik u Zagrebu, Možemo pobednik

Prvi preliminarni rezultati u Zagrebu pokazali su kako je kandidat političke platforme „Možemo!“ Tomislav Tomašević osvojio je oko 45 odsto glasova u prvom krugu izbora što mu daje jasnu prednost uoči drugog kruga izbora koji bi se trebalo da se održi 30. maja ove godine. U drugi krug izbora ide i Miroslav Škoro sa 12,16 odsto glasova.

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Tomašević je u govoru u izbornoj noći istakao da su gradjani Zagreba glasali za promene, za pravednije i transparentnije upravljanje gradom koji je 20 godina vodio nedavno preminuli gradonačelnik Milan Bandić. On je naglasio da je potrebno još „pola koraka da se grad oslobodi od korupcijske hobotnice“.

Škoro je u prvoj reakciji na rezultate izbora najavio oštru ideološku kampanju rekavši da će se suprotstaviti „naletu levice koja želi da osvoji grad Zagreb“.

„To nije ni zeleno ni levo, to je ekstremno levo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu tako mi Bog pomogao“, rekao je Škoro.

Lista „Možemo“ osvojila je najviše glasova i za zagrebačku Gradsku skupštinu, gotovo 41 odsto, čime osvaja 23 od 47 mandata. Očekuje se koalicija sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja je osvojila pet mandata, pa bi te dve stranke levice trebalo da imaju stabilnu većinu u gradu.

Zanimljivo je da je „Možemo“ osvojio najviše glasova u 16 od 17 zagrebačkih četvrti.

Split: HDZ gleda u leđa Ivici Puljaku

Da su spremni za promene pokazali su i stanovnici Splita koji je do sada slovio za grad u kom tradicionalno vlada HDZ. Prema preliminarnim rezultatima, pobedu u prvom krugu glasanja odneo je kandidat stranke Centar Ivica Puljak, koji je uspeo da osvoji veći procenat glasova od HDZ-ovog kandidata.

SDP ponovo pobednik u Rijeci

Osim Splita i Zagreba, najveću pažnju u izbornoj noći svakako da privlače Rijeka i Osijek. U ovom trenutku, čini se kako su građani Rijeke i dalje ostali verni SDP-u. Kandidat ove partije u Rijeci je osvojio oko 30 odsto glasova.

U Osijeku najviše procenata glasova (38,69 odsto) osvojio je Ivan Radić iz HDZ, a sa njim u drugi krug ide Berislav Mlinarević kandidat DP i Mosta, koji je osvojio 19,63 odsto glasova.

Sisak, Šibenik i Zadar su gradovi gde su najviše procenata glasova osvojili kandidati SDP-a i HDZ-a, pa će se oni boriti za pobedu i drugom krugu.

Dubrovnik: HDZ-u najviše glasova

U Dubrovniku je najviše glasova osvojila opcija kojoj predstavlja HDZ, pa tako njihov kandidat ide u drugi krug zajedno sa kandidatom DDS-a Perom Vićanom. U Vukovaru je najdominantniji bio Ivan Penava sa osvojenih 43,80 odsto glasova, a sa njim će se u drugom krugu za gradonačelničko mesto boriti kandidat HDZ-a Nikola Mažar.

Petrinja je najveći procenat glasova dala kandidatu iz redova HDZ-a, a u drugi krug ide i Darinko Dumbović iz redova Reformista.

Što se tiče izbora za gradska veća, HDZ je osvojio većinu u 11 većih gradova, medju ostalim, Osijeka, Splita, Dubrovnika, Šibenika i Siska, SDP u Rijeci i Koprivnici, a Možemo u Zagrebu.

U Hrvatskoj su u nedelju glasalo za opštinska i gradska veća i županijske skupštine, a direktno i za gradonačelnike, načelnike opština i župane.

Na mandat od četiri godine biralo se ukupno 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i skupština Grada Zagreba, opštinski načelnici, gradonačelnici i župani, kao i oko 70 njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opštinama u kojima su Hrvati manjina.

Drugi krug izbora koji će doneti i konačnu odluku o tome ko će preuzeti lidersku poziciju u gradovima Hrvatske biće održan 30. maja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar