MAPA Gde po Evropi možemo sa vakcinama koje smo primili

Svet 14. apr. 202118:42 > 18:49
Podeli:
Evropa, vakcina, vakcinacija, grafika
Grafika: Slađana Đermanović

Svet je obišla vest da će digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv kovida-19. Rečeno je da će oni važiti i za kinesku i rusku vakcinu protiv koronavirusa, kao i za one koje su zvanično odobrene u EU. Kako su preneli mediji moći će da ih poseduju i građani trećih zemalja, poručeno je iz Brisela. Mađarska je prva zemlja EU koja je počela da koristi i rusku i kinesku vakcinu protiv korone, a nedavno su Grčka i Hrvatska objavile da se u njihove zemlje može putovati iako ste vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom.

PROČITAJTE JOŠ:

U Evropskoj uniji su do sada zvanično odobrene četiri vakcine protiv koronavirusa: Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson. Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao overeno uverenje na papiru.

„Predlog jasno kaže da države članice mogu imati obavezu da prihvate samo vakcine odobrene od strane EU, ali slobodne su da prihvate i druge vakcine“, rekao je evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders.

Kako vakcinacija u EU teče sporo, pojedine države su odlučile da pribegnu odobravanju i korišćenju vakcina koje još nisu zvanično odobreno u Evropskoj uniji.

Grčka

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test, a grčke granice će za naše turiste biti otvorene najverovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja, rekli su kraje marta ove godine u Beogradu ministri truzma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis.

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU. Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, Teoharis je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva graniča prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Grčki ministar je najavio i da će Grčka od maja početi vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Hrvatska

U Hrvatsku će od četvrtka bez negativnog PCR testa moći da uđu vakcinisani s obe doze vakcine, uključujući i kinesku i rusku, oni koji su preboleli kovid-19 u poslednjih šest meseci, a priznavaće se i brzi antigenski test priznat u EU, objavljeno je kraje marta u Zagrebu.

„Na nivou EU zasad nema zaključka o vakcinama koje nisu registrovane unutar EU. Kad dođe na dnevni red, zauzeće se zajednički stav i onda ćemo se mi prilagoditi toj odluci. Dotad, što se Hrvatske tiče, za nas je bitno da je vakcina, i ruska i kineska, od onih koje se upotrebljavaju“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je rok od 14 dana nakon druge doze bilo koje vakcine za prelazak granice određen jer se „14 dana nakon druge doze vakcine razvija maksimalan imunitet koji ostaje stabilan“.

Odlukom o ograničenju prelaska državne granice koja od četvrtka, 1. aprila, stupa na snagu, osim sa potvrdom o vakcinisanju s obe doze vakcine, bez negativnog PCR testa u zemlju će moći da uđu i oni koji imaju potvrdu da su preboleli koronavirus u poslednjih šest meseci.

Svi ostali moraće da imaju negativan PCR test, a novo je da će se priznavati jedan od antigenskih testova priznatih u EU.

Mađarska

Mađarska je 24. februara postala prva članica Evropske unije (EU) čiji građani primaju i kinesku vakcinu protiv korona virusa, a zvaničnici nastoje da uvere građane u njenu bezbednost i efikasnost, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lekari širom Mađarske su dobili instrukcije da počnu sa davanjem vakcine kineske državne kompanije Sinofarm starijim pacijentima.

Broj vakcina koje se koriste u Mađarskoj time je povećan na pet, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj članici EU. Među njima je i ruska vakcina „Sputnjik V“.

Vlada Mađarske, na čijem je čelu nacionalista Viktor Orban, oštro je kritikovala brzinu vakcinacije u EU i odlučila se za kupovinu vakcina iz Rusije i Kine, uprkos istraživanjima koja su pokazala da je poverenje Mađara u te vakcine nisko.

EU hoće zeleni sertifikat

Kao znak nade da će ovog leta moći da se putuje na odmor, Komisija EU je najavila zakon o uvođenju „digitalnog zelenog sertifikata“ – koji bi trebalo da važi u svih 27 država članica od sredine juna.

Sertifikatom se potvrđuje vakcinacija – bilo kojom vakcinom, uključujući rusku ili kinesku, negativni Kovid testovi ili prisustvo antitela nakon preležane infekcije, prenosi Dojče vele.

Međutim, pojedinim državama-članicama ostavljeno je da odluče da li će omogućiti slobodan ulazak u zemlju samo građanima koji su primili neku od vakcina odobrenih od Evropske agencije za lekove, ili će to važiti i za one koji su primili druge vakcine. Za sada su u celoj EU odobrene samo četiri vakcine.

Turističke zemlje – Grčka, Kipar, Italija, Španija, Hrvatska i Portugal – zalažu se za takav jedan „korona pasoš“ kako bi se spasila letnja sezona 2021. Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders rekao je u Briselu da bi i organizatori manifestacija u oblasti kulture ili restorani – sertifikat mogli da koriste kao propusnicu.

Sertifikat bi, naravno, trebalo da važi samo za period pandemije i da ne služi kao zamena za granične kontrole, koje zapravo nisu dozvoljene u šengenskoj zoni EU. Ipak, taj sertifikat se mora kontrolisati na granicama, na aerodromima ili železničkim stanicama. Kako će se tačno to odvijati i ko će izdati digitalni sertifikat u obliku QR koda – odlučuju države članice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar