Mandić za Nova.rs: Sa svima se slažemo osim sa Dritanom

Svet 22. sep. 202016:37 > 16:3834 komentara
Podeli:
Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Sad je najvažnije da konsituišemo novu vlast, a tu uvek ima neslaganja, pregovora, nije to lak posao. Moramo da usaglasimo principe, a oko toga se svi unutar naše koalicije slažu, nema problema, ni nesuglasica sa kolegama koje predvodi Aleksa Bečić, ali ne možemo da se složimo sa ljudima iz stranke koju vodi Dritan Abazović" kaže za Nova.rs Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, članice DF-a i koalicije Za budućost Crne Gore.

„Želimo da što pre konstituišuemo novu vladu, ali da se ispoštuju demokratski principi. Ima mnogo političkih subjekata u tri koalicije koje treba da formiraju vladu, pa dogovor ne može biti jednostavan. Nadam se da ćemo sutra imati predsednika skupštine. Ljudi moraju da shvate da je proces dogovaranja komplikovan, ima među nama nesloge, ali to je uvek tako, nikad nije jednostavno“ kaže Mandić.

Pročitajte još:

Prema nezvaničnim izvorima Nova.rs, sukob oko dve političke grupe nastao je kada su i URA (Ujedinjena reformska akcija) i DF (Demokratski front) izrazili interesovanje da dobiju nadzor nad bezbednosnim institucijama. Međutim, Mandić kaže da još nije bilo reči o podeli sektora.

„Niko od nas još nije otvarao temu sektora za koje će biti nadležan. Prioritet je da se dogovorimo oko principa i oko programa, a on treba da je okrenut protiv korupcije i kriminala pre svega. Svaka organizacija kandiduje kadrove za sektore koji će najbolje raditi. Mi smo prvo zainteresovani za uspostavljanje principa, a onda ćemo se dogovarati oko sektora. Moramo da popričamo unutar naše koalicije, koja je ogromna, pa ćemo dalje da se dogovaramo“ naglašava Mandić.

Foto:EPA/BORIS PEJOVIĆ

Iako ističe da koalicije sarađuju u dobroj atmosferi, naš sagovornik priznaje da postoje razmimoilaženja sa kolegama iz URE.

„Imamo dobru volju da nađemo rešenje na zadovoljstvo svih. Oko principa se slažemo mi i kolege koje predvodi Aleksa Bečić, sa njima nema nikakvog nesporazuma. Međutim, nešto drugačije principe od naših, ima stranka koju vodi Dritan Abazović. Ne mogu da detaljišem oko čega se sve ne slažemo sa njima. Oni deluju demokratski i kosmopolitski, ipak nije sve baš tako. Oni, kao i svi mi, ne smemo da zabravimo da smo zajedno uspeli da skinemo Mila Đukanovića posle tri decenije i sad treba da nastavimo tako, a ne da neki izmišljaju toplu vodu“ kaže Mandić.

Dritan Abazović Foto: Youtube/Gradjanski pokret URA/termin i paguar

Na pitanje ima li razmimoilaženja među članovima Nove sprske demokratije i Zdravka Krivokapića, kaže da ima jedna.

„Krivokapić za sebe kaže da je 200 odsto Crnogorac, a ja sam Srbin iz Crne Gore“ kroz smeh kaže naš sagovornik.

Podsetimo, prema pisanju crnogorskih medija, Andrija Mandić i Milan Knežević su juče razgovarali sa Dritanom Abazovićem, ali ključne razlike u stavovima dve političke grupe nisu prevaziđene.

Pavićević za Nova.rs: Treba podsticati zajedništvo

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević kaže da je nerealno očekivanje da će nova, reformska Vlada Crne Gore da bude formirana očas posla.

„Stvar je čiste logike i racionalne procene da postizborni pregovori pobedničkih saveza traju i više sedmica. To je uostalom i pitanje ozbiljnosti u pristupu konstituisanja nove vlasti. Trideset godina su vladali jedni te isti i ja sam zagovornik pristupa da sada najozbiljnije treba osmisliti početak delovanja nove vlasti, njenu organizacionu i personalnu strukturu. Tačno je da se u ovom procesu očekuje efikasnost, ali treba da budemo i strpljivi. I naravno, da se podstiče zajedništvo tri pobednička saveza. Ključna reč tri pobedničke koalicije nakon izbora treba da bude zajedništvo.“

Mislim da trojici lidera, trojici nosilaca lista, objašnjava Pavićević, treba omogućiti da do kraja dovedu proces konstituisanja nove vlasti.

„U tom procesu glavnu reč treba da ima profesor Krivokapić koji je bio na čelu liste koja je osvojila ubedljivih 33% glasova. Profesor Krivokapić je viđen i za mandatara i to njegovo pozicioniranje je takođe stvar političke logike. Njegova uloga je posebno značajna i veoma teška, jer pored razgovora sa predstavnicima druge dve pobedničke liste, profesor Krivokapić mora da usaglasi rešenja i unutar svoje koalicije koja je brojna i unutar koje takođe postoje opravdana očekivanja. Apelujem na sve aktere i u politici i u društvu da se gospodinu Krivokapiću pomogne u ovom momentu, da se podrže rešenja koja on saopšti i da nova reformska Vlada u razumnom roku krene da radi“.

Pobednicima izbora u Crnoj Gori na ruku ide i sve što radi Milov DPS.

„Kako se ovih dana u medijima pojavi gospodin Đukanović ili gospodin Marković, tako je još snažnije uverenje građana da im je mesto u opoziciji. Milovo pominjanje šume ili Markovićevo nuđenje usluga budućoj vladi oko finansijske konsolidacije i slično potvrđuju potpunu postizbornu dezorijentisanost DPS-a. Uprkos trenutnim razmiricama, nova reformska vlast će brzo početi da radi, a po svemu to dolazi sa strane DPS, deluje da toj partiji sledi razgradnja i teški pad podrške u biračkom telu“ zaključuje Pavićević.

 

Komentari

Vaš komentar