Mandić: Novi koalicioni dogovor ili novi premijer ili izbori

Svet 18. jun. 202112:41
Podeli:
Andrija Mandić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavio je danas da aktuelna skupštinska većina u Crnoj Gori više ne postoji, da je neophodno resetovati odnose i da su potrebni novi dogovori, nova vlada ili izbori.

Pročitajte još:

Povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i razrešenja ministra pravde Vladimira Leposavića, Mandić je rekao da (premijer Zdravko) Krivokapić, (predsednik skupštine Aleksa) Bečić i (potpredsednik vlade Dritan) Abazović prave dogovore sa poraženim Milom Djukanovićem na temama koje duboko dele Crnu Goru.

„Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici, koju nije izglasao ni parlament BiH, ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske. Poslanici Demokratskog fronta su napustili parlament i sada pored krize Vlade imamo i krizu Parlamenta. Pozvali smo koalicione partnere da resetujemo odnose, da napravimo nove dogovore, formiramo novu vladu, ali ako ne budemo to mogli da učinimo, onda ćemo uz pomoć prelazne vlade organizovati nove izbore“, rekao je Mandić za RTS.Prema njegovim rečima, Zdravko Krivokapić već duže vreme nema podršku Demokratskog fronta i oni traže njegovu smenu.

„Nakon odustajanja Krivokapića da potpiše temeljni dogovor sa SPC, neophodni su novi dogovori. Ja se zalažem za novu vladu i da Krivokapić ne bude više premijer, i da nađemo rešenja koja bi mogla da zadovolje one ljude koji su 30. avgusta glasli prvenstveno protiv Mila Đukanovića, a za ono što je bila odbrana svetinja u Crnoj Gori“, rekao je Mandić.

Crnogorski parlament sinoć je usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i razrešio ministra pravde Vladimira Leposavića.

Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i izražava saosećanje za sve žrtve tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije i njihove porodice, podržalo je 55 poslanika premijera Krivokapića, Đukanovićevog DPS-a, stranke Dritana Abazovića i stranke Alekse Bečića. Protiv je bilo 19 poslanika, a uzdržanih sedam.

Leposavić je smenjen na zahtev premijera Krivokapića zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici, glasovima opozicione Demokratske partije socijalista, ostalih opozicionih stranaka i vladajućeg Građanskog pokreta URA. Protiv su bili poslanici vladajućeg DF, a uzdržani iz Demokratske Crne Gore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar