Skandal u Rusiji: Deca mašu oružjem i pevaju ratne pesme

Svet 17. maj. 202117:03 > 17:54
Podeli:
Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Učenici iz Rusije starosti od devet godina snimljeni su kako paradiraju u vojnim uniformama dok u rukama drže kopije puški i pevaju ratne pesme.

PROČITAJTE JOŠ:

Učenici osnovnih škola, dok nose plastično oružje uzvikuju ‘nema oproštaja za neprijatelje’ i marširaju gradom Elektrostalj u Rusiji, udaljenom 60-ak kilometara od Moskve, dok ih roditelji i učitelji budno promatraju.

Drugi prizori pokazuju učenike starosti od sedam do 16 godina kako isto marširaju i pevaju ratne pesme.

‘Mi smo Rusi, Bog je s nama! Mi smo Rusi, Rusi nisu izdajice’, kao i ‘Poslednji dah je za domovinu’ reči su pesama koje uzvikuju deca, a parada se podudarila sa pozivom najvišeg bezbednosnog zvaničnika Vladimira Putina, Nikolaja Patruševa, na jačanje vojne obuke mladih u trenutku kad su napetosti između Rusije i Zapada na najvišem novou od kraja hladnog rata.

Kritičari su kadete nacionalnog pokreta poznatog kao ‘JunArmia’ koji je uspostavljen 2015. godine, poistovetili s Hitlerovom omladinom u nacističkoj Njemačkoj. Trenutno kadeta ima 803.000, a Partušev je nedavno pozvao na ‘podizanje trenažnih centara za vojno i domoljubno uzdizanje mladih ljudi’ pomoću kojih će se Rusija boriti ‘protiv ekstremizma, ali i prozapadnih liberalnih vrednosti’.

 

Dok parada u Elektrostalju nije direktno vezana iz JunArmiju, mnogi su je kritikovali zbog slavljenja rata i smrti.

„Deca ne bi trebala da nose vojnu uniformu, to je odeća koja priziva smrt. Deca trebaju da kupuju odeću koja simbolizuje život, a ne smrt“, poručila je psiholog Elena Kuznetsova.

No, organizatori tvrde kako to uopšte nije bila parada već školska provera marša i pesama. Zagovornici vojske mladih i sličnih događaja tvrde pak kako negovanje patriotizma deci pomaže da se klone nevolja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar