Devojčice pobegle iz zatvora Boko Haram posle sedam godina

Svet 29. jan. 202115:37 > 16:07
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STR

Nekoliko devojčica školskog uzrasta iz Čiboka koje je Boko Haram oteo pre skoro sedam godina konačno su pobegle od svojih otmičara, rekao je otac jedne od devojčica za CNN.

Halima Ali Maianga, jedna od više od 100 mladih žena koje se još uvek vode kao nestale, pozvala je oca da kaže da su ona i još nekoliko devojčica u četvrtak uspele da pobegnu iz kandži militanata Boko Haram.

Pročitajte još:

„Pitala me je: Da li si ti moj tata? Da li si ti moj tata i počela je da plače. Plakanje je bilo toliko snažno da nisam mogao dobro da je čujem. I ja sam plakao. Mislio sam da je više nikada neću čuti “, rekao je Ali Maianga.

„Naša porodica je presrećna. Kuća nam je puna ljudi koji se raduju s nama.“

Ali Maianga rekao je da nije imao priliku da razgovara sa ćerkom kako treba, jer je bila emotivna i poziv je bio kratak. Ipak rekao je da su ona i drugi na sigurnom i da se o njima brine nigerijska vojska.

Dodao je da je zvala sa telefonske linije koja pripada pripadniku službe bezbednosti.

CNN je zatražio zvaničnu potvrdu nigerijske vojske.

Foto: EPA/STR EPA/STR

Još uvek nije jasno koliko je preostalih nestalih devojčica uspelo da pobegne.

Naime, 2014.razbojnici Boko Haram upali su u internat u nigerijskom selu Čibok i kidnapovali 276 devojčica – to je bio užas koji je privukao široku pažnju celog sveta i pokrenuo međunarodnu kampanju zalažući se za njihovo puštanje haštagom #BringBackOurGirls.

Foto: Kola SULAIMON / AFP / Profimedia

Na desetine devojčica pobeglo je gotovo odmah nakon masovne otmice. Prema svedocima, još jedna devojka je pronađena u maju 2016. godine kada je odlutala iz nigerijske šume tražeći pomoć.

Foto: EPA-EFE/STR

Boko Haram je u dogovoru sa Vladom Nigerije pustio 21 devojku nakon pregovora 2016., a tada su još 82 devojke oslobođene u zamenu za zatvorenike iz terorističke grupe.

Od tada se ništa nije čulo o 112 mladih žena koje su ostale zarobljene. Do danas.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar