Makron: Svi zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu

Svet 12. jul. 202121:06 > 21:11
Podeli:
Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je uveo set novih mera za suzbijanje delta soja koronavirusa, koji se širi Francuskom. On je naložio obaveznu vakcinaciju svih zdravstvenih radnika i najavio uvođenje kovid potvrda.

POGLEDAJTE JOŠ:

Makron se danas obratio naciji usled sve većeg broja zaženih koronavirusom. On je u televizijskom obraćaju saopštio da se uvode nova pravila, čiji je cilj da suzbiju pandemiju koronavirusa, naročito delta soja koji se ubrzano širi Evropom.

Glavna mera koju uvodi francuski predsednik jeste obavezna vakcinacija. Naime, svim zdravstvenim radnicima u Francuskoj naloženo je da moraju da se vakcinišu do 15. septembra. Osim toga, sledi uvođenje posebnih propusnica za sve koji žele da odu u restoran, tržni centar i još nekoliko javnih mesta.

One će, kako je najavio Makron, biti digitalne, a sadržaće podatke o izvršenoj vakcinaciji ili preležanom virusu.

„Ako ne reagujemo danas, broj zaraženih će nastaviti da se povećava“, kazao je Makron. Novina jeste potencijalna novčana kazna za zdravstvene radnike koji nežele da se vakcinišu.

„Vakcinacija je stvar individualne odgovornosti, ali i naše slobode“, istakao je francuski predsednik.

Kampanja vakcinacije za srednjoškolce i osnovce započeće u septembru, kada se očekuje povratak đaka u školske klupe.  Među Makronovim merama našao se i PCR test, koji od jeseni neće biti besplatan, ukoliko ga lekari ne preporuče.

„Ovo će biti leto ekonomskog oporavka“, istakao je Makron objašnjavajući svoje odluke.

Ubrzo nakon predsednikovog obraćanja, internet zdravstveni portal Doctolib.fr srušen je zbog velikog broja ljudi koji su pokušali da zakažu termin vakcinacije.

Francuska je u ponedeljak prijavila 1.260 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je stopa vakcinacije opala. Trenutno je oko 40 odsto stanovništva potpuno vakcinisano.

BONUS VIDEO Delta soj se širi Grčkom

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar