Makron: Sramno prebijanje crnog muzičkog producenta VIDEO

Svet 28. nov. 202010:05 > 12:42
Podeli:
Foto:/ Michel Zecler / GS Group / AFP / Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su video snimci koji pokazuju policajce dok tuku crnog muzičkog producenta sramota za Francusku.

Makron je zatražio od vlade da brzo iznese predloge za vraćanje poverenja Francuza u policiju i za bolju borbu protiv diskriminacije.

Francuski predsednik je ove primedbe objavio na Fejsbuku, i to je njegova prva reakcija na očigledno neopravdanu upotrebu sile policije tokom dva nedavna incidenta.

Pročitajte još:

U četvrtak se pojavio video snimak na kome policajaci tuku muzičkog producenta Mišela Zeklera, a dan ranije snimak brutalne policijske evakuacije migranata sa pariskog trga.

Zekler je za Asošiejted pres rekao da su ga policajci vređali koristeći rasističke epitete. On je rekao da ne zna zašto ga je policija pratila.

Incidenti su se dogodili dok francuska vlada pokušava da usvoji zakon kojim se zabranjuje snimanje policije, što je izazvalo proteste liberalnih građanskih grupa i novinara, koji su izrazili zabrinutost da bi taj zakon omogućeno da policijska brutalnost prodje neopaženo i nekažnjeno.

Za danas su planirani protesti širom Francuske.

Foto: EPA-EFE/Kay Nietfeld

U poruci na Fejsbuku Makron je rekao da veruje da bi policija trebalo da postupa prema Francuzima na „primeran“ način, i obrnuto. To znači, rekao je, da „nikada“ neće prihvatiti ni nasilje nad policijom ni nasilje policije.

Foto:Tanjug/Mazava music production Via AP

„Oni koji osiguravaju primenu zakona moraju da poštuju zakon“, naveo je francuski predsednik.

Policajci umešani u prebijanje Zeklera su spendovani i policija svodi protiv njih internu istragu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar