Makron poziva svetske vođe na hitan dogovor o klimatskim promenama

Svet 10. avg. 202100:45
Podeli:
Emanuel Makron, Emmanuel Macron
Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Makron je pozvao na hitan dogovor sveta na sastanku o klimi COP26 u Glazgovu u novembru, posle objave novog uznemiravajućeg izveštaja UN stručnjaka za klimu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zbog emisija štetnih gasova temperatura planete Zemlje će u narednih deset godina premašiti onu koju su svetski lideri zacrtali među ciljevima Pariskog sporazumu o klimi, navedeno je danas u izveštaju o klimatskim promenama koji su UN nazvale „crvenim alarmom za čovečanstvo“.

U izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) pri Ujedinjenim nacijama navodi se da je svet blizu nekontrolisanog zagrevanja, za šta su nedvosmisleno krivi ljudi.

Makron je rekao da je izveštaj panela stručnjaka ponovo „neopoziv“.

„Vreme za ogorčenje je iza nas … U novembru, u Glazgovu, zaključimo dogovor koji je u skladu sa hitnošću situacije. Pariski sporazum, karbonska neutralnost na evropskom nivou, zakon o klimi… Francuska će ostati uz one koji deluju“, rekao je francuski predsednik u tviter poruci tri meseca od održavanja međunarodne konferencije o klimi (COP26).

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da svet ne može više da odlaže donošenje „ambicioznih klimatskih mera“ posle objave novog izveštaja stručnjaka Ujedinjenih nacija.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson opisao je izveštaj UN-a kao „otrežnjujuće štivo“ i rekao da se nada da će to biti „poziv na uzbunu“ za svet uoči globalne konferencije o klimi u Velikoj Britaniji u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

„Znamo šta se mora učiniti kako bi se ograničilo globalno zagrevanje – poslati ugalj u istoriju i preći na čiste izvore energije, zaštititi prirodu i osigurati finansije za očuvanje klime za države koje su na prvoj liniji fronta,“ rekao je Džonson.

Slično je poručio i ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo.

„Ovo je pitanje koje pogađa sve nas i svaki aspekt našeg života. Moramo ponuditi efikasan odgovor, bez gubljenja vremena“, rekao je Di Majo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar