Makron optužio Vašington da blokira izvoz vakcina

Svet 08. maj. 202114:06
Podeli:
Foto:Tanjug/Stephane Mahe/Pool Photo via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Veliku Britaniju i SAD da blokiraju izvoz vakcina protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Markon kaže da je spreman da razmotri poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena da se proizvođači vakcina protiv koronavirusa odreknu prava na patent, ali je naglasio da je u globalnoj borbi protiv virusa mnogo važnije to da Vašington ukine zabranu na izvoz vakcina.

„Danas Anglosaksonci blokiraju mnoge sastojke i vakcine, a 100 odsto proizvedenih doza u SAD-u namenjeno je za njihovo tržište“, naglasio je Makron, napominjući da se EU boriti da vakcine budu javno dobro.

Tema razgovora tokom drugog dana samita EU u Portu trebalo bi da budu socijalna pitanja, ali analitičari su izrazili očekivanje da će razgovorati i o pozivu američkog predsednika da se proizvođači vakcina odreknu prava na patent.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je protivljenje toj zamisli i tvrdi da će se time izazvati komplikacije u proizvodnji vakcina, dok su ostale članice EU podijeljene u vezi sa tom temom.

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajennije bila u potpunosti protiv te zamisli, ali su zvaničnici EU zatražili dodatne informacije na koji će taj plan funkcionisati i formiranje zajedničkog stava među članicama pre daljeg reagovanja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar