Makron došao na Pantovčak: Sastanak sa Milanovićem u četiri oka

Svet 25. nov. 202110:09 > 10:15
Podeli:
Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u prvu zvaničnu posetu nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu podršku za šengenski prostor i eurozonu i potpisivanje ugovora o kupovini francuskih borbenih aviona.

PROČITAJTE JOŠ:

Francuski predsednik stigao je jutros na Pantovčak, dočekao ga je hrvatski predsednik Zoran Milanović. Srdačno su se rukovali, a nakon toga Makrona je pozdravila počasna bojna. Potom su intonirane francuska i hrvatska himna.

Makron i Milanović kratko će se susreti sa hrvatskim vojim pilotima, a potom održati sastanak, prenosi N1 Hrvatska.

Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Sastanak dva predsednika održaće se u četiri oka. Nakon toga će se obratiti medijima. To je predviđeno oko 10 sati.

Među gostima na Pantovčaku su i admiral Robert Hranj, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, predstavnik kabineta premijera Zvonimir Frka-Petešić i drugi.

Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Posle Pantovčaka polaganja venca

Nakon susreta sa Milanovićem, a pre odlaska u Banske dvore, Makron će položiti venac kod Spomenika domovini. Sam je izrazio želju odati počast poginulima u Domovinskom ratu i biće prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika. Tamo će sa njim biti hrvatski premijer Andrej Plenković.

Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Poseta Hrvatskoj počela večerom sa premijerom

Makron je doputovao u Hrvatsku u sredu uveče pa je posetu započeo radnom večerom sa premijerom Andrejom Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu su bila globalna i regionalna pitanja.

Hrvatska traži podršku za Šengen i eurozonu

Makronova poseta Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomesečnog predsedanja Većem EU-a.

Slovenija 1. januara prepušta palicu Francuskoj, a očekuje se da će se pre toga pokrenuti pravni postupak za donošenje formalne odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor, dok bi se konačna odluka mogla doneti do juna 2022.

Rumunija i Bugarska čekaju zeleno svetlo za Šengen već osam godina, a Francuska je među zemljama koje ih na tom putu koče.

Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Plenković je u ponedeljak rekao da Hrvatska ima podršku Francuske za Šengen i dodao da će ona biti u sadržaju Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će francuski predsednik i hrvatski premijer potpisati u četvrtak.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa sa tom zemljom, kažu u vladi.

Očekuje se i podrška Pariza za eurozonu, a Plenković je ranije rekao da se nada da će se taj cilj ostvariti do 2023. godine.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar