Makron i Si o sporazumu Kine i EU, vakcinama i Mjanmaru

Svet 26. feb. 202116:12 > 16:13
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NICOLAS ASFOURI

Predsednici Francuske i Kine, Emanuel Makron i Si Đinping, razgovarali su danas o ekonomskim odnosima, Mjanmaru i distribuciji vakcina protiv koronavirusa, saopštile su ove dve zemlje.

Pročitajte još:

U telefonskom razgovoru bilo je reči i o investicionom sporazumu koji su Evropska unija i Kina potpisale krajem 2020. godine.

Francuski predsednik insistirao je na stvaranju uslova poštene konkurencije i poboljšanja reciprociteta po pitanju pristupa tržištu, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je javila kineska državna agencija, Si Djinping se založio za brzo stupanje na snagu ovog sporazuma.

Makron je ponovo pozvao Peking da ratifikuje što je pre moguće osnovne konvencije Međunarodne organizacije rada koja zabranjuje prisilan rad.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN / POOL MAXPPP OUT

Dvojica predsednika su, kako je saopšteno, dogovorila jačanje ekonomskih odnosa u oblastima civilne nuklearne energije, vazduhoplovstva i prehrambene industrije.

Dok francuska prestonica pokušava da iskoristi Bregzit i nametne se u sektoru finansija, Si Djinping je podržava Pariz u nastojanju da postane medjunarodni finansijski centar.

Kako je saopšteno u Parizu, Makron je izrazio i veliku zabrinutost zbog situacije u Mjanmaru, dok Peking odbija da govori o državnom udaru u toj zemlji.

Kad je reč o pandemiji koronavirusa,  Makron je ohrabrio Kinu da pruži doprinos globalnom odgovoru, posebno svojim vakcinama.

Kina je počela distribuciju vakcina u više afričkih zemalja, ali i u Mađarskoj kao prvoj članici EU koja koristi vakcinu Sinofarm.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar