Makron: Bez Kine i Rusije nemoguće pobediti koronu

Svet 14. feb. 202123:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su vakcine koje su proizveli naučnici u Rusiji i Kini neophodne da bi se svet izborio sa pandemijom koronavirusa. „Moramo sarađivati s Kinezima i Rusima kako bi vakcine koje su razvili njihovi naučnici bile deo velike svetske borbe protiv pandemije“, rekao je Maron za „Žurnal di dimanš“.

Makron je istakao da je potrebno uložiti više napora kako bi zemlje ubrzale proces vakcinacije stanovništva, s obzirom na to da se sve brže šire novi sojevi koronavirusa.

Osvrnuo se i na program Kovaks, koji je pokrenula Svetska zdravstvena organizacija kako bi osigurala da vakcine budu dostupne i siromašnijim, a ne samo bogatim zemljama, i istakao da je neophodno što pre uložiti kolektivni globalni napor kako bi vakcine stigle i do tih država.

Borbu protiv korone i pandemije Makron je nazvao „svetskim ratom“ u kome nije moguće pobediti bez ruskih i kineskih vakcina.

Makron je pohvalio američkog predsednika Džoa Bajdena zbog poništavanja odluke njegovog prethodnika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar