Makedonske bolnice obezbeđivaće oko 330 vojnika

Svet 24. nov. 202018:03
Podeli:
Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Gotovo 300 vojnika i 150 policajaca biće angažovano na obezbeđivanju zdravstvenih ustanova širom zemlje, predviđeno je akcionim planom koji bi danas trebalo da usvoji Vlada Severne Makedonije. Direktor Centra za upravljanje krizom Stojanče Angelov rekao je da te brojke nisu konačne i da će sve zavisiti od zahteva Ministarstva zdravlja, prenela je Sitel TV.

Angelov je istakao da će vojnici samo pomagati policiji i neće biti naoružani. Nakon usvajanja u Vladi, naredbu o angažovanju vojske treba da odobri predsednik države Stevo Pendarovski.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, u poslednja 24 sata registrovano je 387 novih slučajeva kovida-19, dok je 35 pacijenata preminulo.

Zbog sve većeg broja zaraženih Severna Makedonija se priprema za najgori korona scenario.

Još krajem oktobra ministar zdravlja Venko Filipče najavio je da se bolnice u Severnoj Makedoniji prebrzo pune zbog pandemije virusa korona, te da se priprema scenario i za prebacivanje pacijenata u druge zemalje.

Filipče je istakao da se bolnice ubrzano pune, da se postepeno puni i privremeno, takozvano modularno odeljenje, te da se prave pripreme i za bolnicu u skopskoj opštini Kozle i za nove kapacitete u skopskoj bolnici 8. septembra.

Makedonsko Sobranje po skraćenom postupku je usvojilo izmene zakona koje predviđaju nošenje maski na otvorenom, ograničenje porodičnih okupljanja, kao i ograničenje grupisanja ljudi posle 22 časa.

„Ove mere koje su sada na snazi imaju cilj da predstavljaju svojevrtstan policijski čas, znači ograničen broj kontakata, nošenje maski i izbegavanje grupiranja“, rekao je Felipče.

Od početka epidemije registrovano je 55.127 obolelih, preminulo je 1.546 pacijenata, oporavila su se 32.894 zaražena, a broj aktivnih slučajeva je 20.687.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar