Majkl Blumberg se povlači sa izbora u Americi

Svet 04. mar 202016:18 > 16:31
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka, milijarder Majkl Blumberg koji je među poslednjima ušao u trku za demokratsku nominaciju pred predsedničke izbore u Americi, odlučio je da se povuče posle ne baš sjajnih rezultata na "superutorak" i podrži bivšeg potpredsednika SAD u administraciji Baraka Obame Džoa Bajdena.

Njegovo povlačenje usledilo je pošto je Džo Bajden na superutorak uspostavio dominaciju na jugu, a sam Blumberg uprkos milionima dolara uloženim u kampanju ipak nije ostvario rezultat kakvom se nadao.

On je u medijima proglašen i „najvećim gubitnikom“ superutorka“. Kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu, koji je u borbu za glasove ušao tek u utorak pošto je preskočio takmičenja u prve četiri države, potrošio je više od pola milijarde dolara sopstvenog novca, ali je osvojio samo utešnu nagradu u maloj američkoj teritoriji, Američkoj Samoi.

Pročitaj i:

Nakon što je napustio poziciju gradonačelnika 2013. godine, američki mediji dugo su spekulisali da će se Blumberg kandidovati na izborima za predsednika SAD. On je 2012. godine javno podržao Baraka Obamu, najviše zbog njegove posvećenosti pitanjima životne sredine, a 2016. godine je podržao Hilari Klinton. Iako nije bio politički aktivan, Blumberg je iskoristio predah od politike kako bi se bavio filantropijom. On je veliki deo svog bogastva donirao, uključujuči i donaciju Univerzitetu Džon Hopkins od 1.8 milijardi dolara kako bi pomogao studentima koji ne mogu da priušte školarinu.

Ipak, Blumberg je odlučio da 2019. godine uđe u predsedničku trku i to kao deo Demokratske partije. On neće učestvovati na prvih nekoliko izbora unutar Demokratske stranke, ali će se priključiti kasnije. Sudeći prema njegovom dosadašnjem radu, Blumberg je kandidat koji se pozicionira na centru američkog ideološkog spektra. Blumberg je kritikovao odnos Tramove administracije prema migrantima i protekcionizam u trgovini sa Kinom, ali i neke predloge liberalnih kandidata poput Elizabet Voren.